Начало Събития в Царево и региона Никулден и официален празник на град Царево
  • Това събитие е минало.

Никулден и официален празник на град Царево

Община Царево подготвя богата празнична програма за 6 декември – Никулден и официален празник на град Царево, с която да зарадва своите жители и гости.

69
0
Програма за Никулден - Празник на град Царево

Детайли

Дата:
6 декември 2014

Място

Пристанището на Царево
Царево,България

Организатор

Община Царево
Телефон:
0590 55050
Уебсайт:
http://tzarevo.net

За празника на града ще се проведе масов крос за деца и младежи. Стартът на кроса ще бъде даден в 11:30 часа от новата алея до старата автогара (Рибен пасаж – началото на разклона за пристанище Царево). В него могат да се включат всички желаещи деца и младежи, подкрепени активно от техните родители в спортната инициатива. Желаещите за участие деца и младежи могат да се запишат на място. За всички участници са подготвени грамоти, а за първенците купи, медали и награди.

От 09:00 часа в храмовете „Св. Цар Борис І” гр. Царево и „Св. Успение Богородично” кв. Василико ще се отслужат празнични литургии за здраве. Двете литийни шествия от храмовете ще се срещнат на пристанището. Според обичая ще бъде направен водосвет на рибарското пристанище. Венци и цветя ще бъдат хвърлени в морето в чест на хората, загубили живота си там.

Празничният ден ще продължи с концерт на група ”Ел Греко Бенд”, оркестър за гръцка популярна музика, и раздаване на курбан за здраве. Жителите и гостите на Царево ги очакват много приятни емоции с музикантите, изпълняващи неостаряващите гръцки хитове.

В Ахтопол също започна подготовката за идващите празници. На 6 декември кметството, рибарската кооперация в града и храм „Възнесение Господне“ организират за жителите и гостите на града литийно шествие и хвърляне на венци в морето. За присъстващите на събитието е подготвена кратка музикална програма, рибена чорба, печена риба и вино. Същият ден от 17:30 часа в гр. Ахтопол тържествено ще запалят коледните светлини на елхата.

Както подобава, ще отбележат празника и в Лозенец, Варвара, Синеморец и Резово. Кметство Лозенец организират кулинарна изложба от 10:00 часа в центъра на селото, а от 11:00 часа Детски танцов състав ще поздрави всички рибари на Лозенец. В 11:30 часа ще бъде ритуала по хвърляне на венец в морето.

Програма за честване на Св. Николай Чудотворец (Никулден) официален празник на град Царево

09:00 ч. – Празнична литургия по случай 6-ти декември – Никулден, празник на гр.Царево, в храмовете „Св. Цар Борис І“ гр. Царево и „Св. Успение Богородично“ кв.Василико
10:00 ч. – Духов оркестър – пристанище гр.Царево
10:30 ч. – Среща на двете литийни шествия на пристанището в гр.Царево
10:45 ч. – Традиционен водосвет на рибарското пристанище в гр.Царево
11:00 ч. – Поздрав от Кмета на Община Царево – инж.Георги Лапчев
11:10 ч. – Заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари – хвърляне на венец в морето
11:30 ч. – Старт на I-ви масов крос „Никулден“ 2014 г.
11:50 ч. – Награждаване на личности отличили се в сферата на спорта и културата за 2014 г. Награждаване участници в I-ви масов крос „Никулден“ 2014 г.
12:00 ч. – Концерт на група „Ел Греко“
12:00 ч. – Раздаване на рибен курбан за здраве

Програма за честване на Св. Николай Чудотворец (Никулден) в град Ахтопол

10.00 ч. – Света литургия в храм „Св. Възнесение Господне“
11.10 ч. – Литийно шествие
11.20 ч. – Заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари – хвърляне на венец в морето
12.00 ч. – Кратка програма и раздаване на рибен курбан за здраве
17.30 ч. – Тържествено запалване на коледните светлини и изненади за най-малките

Оставете коментар

avatar