Начало Събития в Царево и региона Програма за Никулден в Царево и Ахтопол
  • Това събитие е минало.

Програма за Никулден в Царево и Ахтопол

206
0
Програма за Никулден - Празник на град Царево

Детайли

Дата:
6 декември 2015

Място

Пристанищата на Царево и Ахтопол

Организатор

Община Царево
Телефон:
0590 55050
Уебсайт:
http://tzarevo.net

В православната вяра на българите светецът Николай Мирликийски (Свети Никола), чието име означава „Побеждаващ“, се почита като патрон на рибарите. Според народнохристиянския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е „слуга на Св. Никола“. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: „На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе“.

Когато се приготвя шаранът или друга риба с люспи (мряна, платика), люспите не бива да се търкалят по земята и никой не бива да стъпва по тях, за да не го сполети беда. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

В народната представа Свети Никола носи първият сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. Известна е поговорката: „Днес му е денят, утре му е снегът“. На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Свети Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.

Никулден е официален празник на град Царево.

Програма за честване на Никулден в Царево

09:00 ч. – Празнична литургия по случай 6-ти декември – Никулден
10:00 ч. – Колоездене – Индивидуално първенство за момчета до 8-ми клас, момчета до 12 клас, мъже; от кв. Василико по велоалеята до Пристанище Царево
10:15 ч. – Концерт на духов оркестър Царево; Рибарско пристанище гр. Царево
10:30 ч. – Среща на двете литийни шествия; Рибарско пристанище гр. Царево
10:45 ч. – Традиционен водосвет; Рибарско пристанище – гр. Царево
11:00 ч. – Официално откриване на празника, приветствие от кмета на Община Царево; Рибарско пристанище – гр. Царево
11:10 ч. – Заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари – хвърляне на венец в морето; Рибарско пристанище – гр. Царево
11:30 ч. – Поздрав от групата за стари градски песни на пенсионерски клуб гр. Царево; Рибарско пристанище – гр. Царево
11:50 ч. – Награждаване на личности на 2015 г. с принос в културата, спорта и икономиката на община Царево. Награждаване на финиширалите в състезанието.
12:00 ч. – Концерт на група „Ел Греко“
12:00 ч. – Раздаване на Рибен курбан за здраве

Програма за честване на Никулден в Ахтопол

10.00 ч. – Света литургия в храм „Св. Възнесение Господне“
11.00 ч. – Литийно шествие
11.20 ч. – Заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари – хвърляне на венец в морето
12.00 ч. – Кратка програма и раздаване на рибен курбан за здраве
13.00 ч. – Събиране в клуба на рибаря

Оставете коментар

avatar