Начало Събития в Царево и региона Панаир на "Голямата аязма" - Влахов дол
  • Това събитие е минало.

Панаир на „Голямата аязма“ – Влахов дол

182
0
Зелени Коридори
Панаир на

Детайли

Дата:
29 май 2016

Място

Голямата аязма във Влахов дол
Уебсайт:
http://bit.ly/влаховдол

Организатор

Нестинарска общност

В сърцето на Странджа планина се намира най-старото и тачено аязмо на Св. Св. Константин и Елена – светилището „Голямата аязма“. Това най-свято за нестинарите място е разположено в местността „Влахов дол“.

Всяка година нестинарската общност от селата: Кости, Българи, Кондолово, Граматиково и Сливарово в Странджа се завръща и прави общ панагир. Шествията и ритуалите се извършват в неделята преди 3 юни – деня на св. св. Константин и Елена (честван по стар стил).

Тук се събират не само местните хора, но и техните братя – нестинарите от Северна Гърция, изселени от Кости и Бродилово по време на събитията след Балканската война. Самите посветени се срещат и си гостуват като част от ритуално посвещение, целящо правилното изпълнение на обредите. В тая нестинарска Светая светих всяко село има свещен олтар – одърче. Пет са одърчетата, пет са и нестинарските шествия, идващи от различни посоки в планината, пет тъпана думкат, пет гайди захващат нестинарската…

Пристигайки на самото място, хората от всяко село се отправят към своето одърче – дървена конструкция с полица, на която поставят иконите и ги целуват. Пред тях поднасят даровете – пари, кърпи, обредни хлябове. Извършва се ритуалът „смиване“ с аязменска вода.

Оставете коментар

avatar