Начало Събития в Царево и региона Пенка Монова и книгата ѝ „Самотен остров и други острови”
  • Това събитие е минало.

Пенка Монова и книгата ѝ „Самотен остров и други острови”

35
0
Пенка Монова и книгата ѝ „Самотен остров и други острови”

Детайли

Дата:
3 септември 2015
Час:
18:30 - 20:00

Място

НЧ „Георги Кондолов – 1914“
ул. Хан Аспарух №34
Царево,България

Организатор

НЧ Георги Кондолов – 1914
Телефон:
(0590) 52034
Email:
kondolov@abv.bg
Уебсайт:
http://goo.gl/A98XPw

Заповядайте на премиерата на новата книга с разкази на Пенка Монова – „Самотен остров и други острови“, на 3 септември от 18.30 часа в читалище „Георги Кондолов- 1914“, Царево. На представянето на книгата ще бъде и авторката на корицата Дида Миладинова. Още разкази, интервюта и прояви на Пенка Монова може да видите на: penkamonova.jimdo.com

Да напишеш и издадеш книга е все едно да пъхнеш писмо в бутилка и да го хвърлиш във водата. То може да плава из морета, океани и потоци с години. Докато стигне до своя адресат. А той се оказва някакъв неизвестен индивид, който стои на моста над реката и се чуди дали да се хвърли в нея, дали да плюне във водата, или да отмине. Като види бутилката, вече му минава през ум и вариантът да я отвори…

Аз затова пиша. Заради върховния момент на избор, който всеки има. „Човекът на моста” има право на напълно самостоятелно решение, дори и крайното – той самият да пропише.

„Самотен остров и други острови“ е третата книга на Пенка Монова. Първата – „Непознати записки“, излиза през 1987 година в издателство „Народна младеж“, след като вече селекционирана, чака седем години реда и шанса си. Втората ѝ книга „Пътеписът на нещата“ се появява през 1999 година, издадена от „Библиотека 48“.

След това идват публикации в списания и вестници („Пламък“, „Пулс“, „Сега“, „Литературен форум“, „Капитал“, „Труд“, „Преса“ и др.) и някои престижни, даже екзотични награди – от конкурса Златен ланец на вестник „Труд“ (Втора награда, 1999 г., за разказа „Глухонямата“, Първа награда, 2007 г., за „Кръговратът на цветята“) и наградата на bglesbian.com в конкурс на тема „Отношения между жени“ за „Самотен остров“ (2004 г.). Последният разказ, вече преработен в сценарий, печели Първа награда на Международния кинофестивал в Хонолулу, Хавай, 2010 година.

Оставете коментар

avatar