Начало Събития в Царево и региона Постановката "Чешити" по Чудомир - на 28 Юли в Ахтопол
  • Това събитие е минало.

Постановката „Чешити“ по Чудомир – на 28 Юли в Ахтопол

47
0
Постановката

Детайли

Дата:
28 юли 2016
Час:
20:00 - 21:00

Място

Народно читалище Христо Ботев 1925
ул. Тракия 2
Ахтопол,България

Организатор

Кметство гр. Ахтопол
Email:
kmetstvo_ahtopol@abv.bg

В спектакълът по емблематични разкази от Чудомир – „Чешити“ са съхранени колоритния старинен език на Чудомир, живота в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци (майтапи). Кой ще се окаже най-големият мюзевирин (майтапчия) – Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един, единствен ден в кръчмата – ден като един човешки живот, гарниран с танци, пластични етюди и много смях? Например за да се продаде на градския тарикат едно дръгливо псе, да се установят няколко изневери, да се ожени заклетият ерген Павли и да се вземе страха на проклетата Стана.

Казват, че народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване, Чудомир.

Автор: по Чудомир
Драматизация и постановка: Невена Митева
Хореография: Лъчезар Захариев
Участват: Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Илия Костадинов, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Мартин Властанов, Васил Грънчаров, Валери Радев

Оставете коментар

avatar