Начало Събития в Царево и региона Премиера на филма "100 години Варвара"
  • Това събитие е минало.

Премиера на филма „100 години Варвара“

16
0
Премиера на филма

Детайли

Дата:
14 август 2014
Час:
21:00 - 23:00

Място

Площад на с. Варвара
с. Варвара,общ. Царево8278България

Организатор

Арена Медия
Телефон:
082/ 820 911
Email:
news@arenamedia.net
Уебсайт:
http://www.arenamedia.net/

Варвара се намира на пътя между Царево и Ахтопол, на двайсетина километра от границата с Турция. Там, където Странджа плавно укротява своите гънки и слиза към морския бряг. Местните обитатели са наследници на бежанци от Тракия. Предците им понесли страданията на преселение, наложено от Балканските войни. Пускат корени край морето.

На море и ваканция във Варвара идват и поколения ценители на свободата, на дивото море, на общуването с неподправена природа и неподправени хора. Така от курортисти и хазяи, взаимоотношенията се превръщат в приятелства за цял живот. Кои са тези хора, какви са – този филм събира няколко частици от многогласието на историите. Връща се назад в спомените и разказва просто за един селски празник – на стогодишната Варвара през 2013-а.

Филмът „100 години Варвара“ съчетава документализма на събитията с етноложки ракурси, предлагани от герои, които споделят пред камерата своите житейски истории. Използва метода „включено наблюдение”, чрез който авторите участват в сюжетния разказ.

Филмовият проект „100 години Варвара. Срещи с хората край едно море“ е част от политиката на корпоративна социална отговорност на Арена Медиа. Инициативата е изцяло благотворителна и допринася за съхраняването на местната памет на малките общности в България.

Режисьор и оператор на лентата е Димитър Липовански, сценарист – Цвета Ненова, втори оператор и монтаж – Теодор Мечев, интервюта и работа на терен – Илия Деведжиев, звук – Венци Михов. След премиерата филмът ще бъде споделен в интернет канала на Арена Медиа. Подготвя се английска версия за участие в международни етноложки фестивали.

Оставете коментар

avatar