Начало Събития в Царево и региона Празник на Св. Св. Константин и Елена 2016
  • Това събитие е минало.

Празник на Св. Св. Константин и Елена 2016

338
0
pix.bg
Село Българи
снимка: pix.bg

Детайли

Начало:
3 юни 2016
Край:
4 юни 2016

Място

с. Българи
ЦаревоБългария

Организатор

Община Царево
Телефон:
0590 55050
Уебсайт:
http://tzarevo.net

Рано сутринта в деня на светците на процесия, водена от нестинарите, трима юноши изнасят иконите до близкия до селото свещен извор (аязмо). В шествието се включват всички жители. На извора иконите се освещават и се играе хоро с тъпан и гайда, а водата от извора се приема за най-лековита през годината.

След освещаването на иконите шествието обикаля цялото село и нестинарите се прибират в параклис (наричан конак). В него се пазят иконите на Константин и Елена. В конака нестинарите прекарват времето до вечерта, слушат непрекъснатото биене на тъпан в определен ритъм, от което изпадат в транс и започват да танцуват, носейки свещени предмети – икони, кърпи, кандила.

В същото време на площада се пали огън, който се поддържа цял ден от най-стария нестинар или нестинарка. На свечеряване огънят вече започва да се разстила за жаравата. Тя е с диаметър около два метра и дебелина пет-шест сантиметра. В нея първи пристъпват най-старите практикуващи нестинари, които преди това обикалят жаравата три пъти, а след това я минават на кръст. Едва след това започва и истинският танц – нестинарките навлизат в огнения кръг с пронизителен вик. Те пресичат жаравата като натискат стъпалата си във въглените и продължават да викат. Танцьорите танцуват, държейки украсената с цветя икона на Константин и Елена. Нерядко изпадналите в транс правят предсказания. Постепенно танцът става по-бавен, движенията на нестинарите са по-спокойни и накрая той завършва. Забележително е, че след него нестинарите нямат рани или изгаряния по краката. И в това се състои най-голямата магия на нестинарството.

Обичаят продължава два дена, като на втория ден отново се изпълнява ритуален обход. Юношите и иконата влизат във всеки дом, а на площада на селото се играе хоро. Нестинарите отново изпълняват своя танц на фона на обредна музика. На края на танца всеки от тях се прекръства три пъти, целува иконата и отива в параклиса.

Програма за празника на Св. Св. Константин и Елена за 3 юни

08:00 ч. – Камбанен звън за оповестяване на празника

09:00 ч. – Празнична литургия за освещаване на иконите и за здраве в църквата „Св. Св. Константин и Елена“

09:30 ч. – Изнасяне на иконите на „Св. Св. Константин и Елена“ от църквата

10:00 ч. – Обличане на иконите в параклиса „Св.Св.Константин и Елена“ – „Конака“

10:30 ч. – Шествие с иконите на „Светците“ до „Аязмото“ – за „Водосвет“ съпроводено с автентична мелодия в изпълнение от тъпан и гайда

12:00 ч. – Шествието се завръща в „Конакът“, иконите се оставят да почиват

14:30-15:00 ч. – Запалване на „Нестинарският Огън“ в съпровод на тъпан и гайда и Хоро около огъня

16:00-20:00 ч. – Прожекции на български 3D документален филм „Стъпки в огъня“ и автентична фотоизложба на Нестинарския обряд в посетителски информационен център „Пътят на нестинарството“. Вход за възрастни – 2,00 лв., вход за деца – 1,00 лв.

17:00 ч. – Кулинарен базар

19:00 ч. – Фолклорна концертна програма

21:30 ч. – Нестинарски игри

Програма за празника на Св. Св. Константин и Елена за 4 юни

10:00 ч. – Шествие с Иконите до Аязмото и Одера на Св.Елена с тъпан и гайда.

Оставете коментар

avatar