Нестинарският празник в Българи събра стотици посетители

Нестинарският обичай, който в автентичния си вид се изпълнява в странджанското село Българи на 3 срещу 4 юни, и тази година събра стотици желаещи да го видят. През 2009 г. обичаят е вписан в ЮНЕСКО като културно и нематериално наследство на човечеството.

Въпреки прогнозите за дъжд по Южното Черноморие жителите на с. Българи успяха да посрещнат своите гости и да извършат всички ритуали, свързани с празника на „Св. св. Константин и Елена“, съобщиха от Община Царево.

Странджанското село започна деня с камбанен звън за оповестяване на празника и празнична литургия. По традиция иконите на св. св. Константин и Елена бяха занесени с музика до Аязмото за водосвет, а нестинарският огън бе запален от ранния следобед. Кулинарен базар на занаятите, подготвен от представители на околните села, предлагаше на посетителите ястия, характерни за региона.

В Посетителския информационен център гостите на Българи имаха възможност да разгледат автентична фотоизложба на Нестинарския обред и да гледат прожекция на 3D документалния филм „Стъпки в огъня“. Богата фолклорна програма с участието на местни и гостуващи състави и изпълнители забавляваше присъстващите, които по традиция извиха голямо българско хоро на площада.

Късно вечерта нестинарите танцуваха в огъня под звуците на автентичната нестинарска мелодия, изпълнена от тъпан и гайда.

Оставете коментар

avatar