Галерията представя снимков материал свързан с построяването на Царевското пристанище.

Строителството на пристанището в Царево е събитие, което променя облика на града и отваря пътя му към големия свят.

На 10 септември 1926 г. е подписан договора между министъра на земеделието и държавните имоти и английската фирма “Англо-българско горско индустриално акционерно дружество“ за отдаване на концесия експлоатацията на държавните гори.

Изграждането на порта започва на 10 май 1927 г. и трябва да приключи на 14 юли 1929 г., но продължава 10 години.

Това е време белязано от световната икономическа криза. “Голямата депресия” започва десетилетие преди Втората световна война и продължава до края на 30-те – началото на 40-те години на ХХ век, макар официално да приключва през 1933 г. Това е най-дългата и най-дълбоката икономическа депресия на ХХ век. България не е подмината. В тези тежки години строителството на Царевския порт не спира.

На 1 август 1937 г. пристанището е тържествено открито от Н.В.Цар Борис III:

Поздравявайки сърдечно всички инициатори, техници и работници по изграждането на това народополезно дело, обявявам за открито и предавам на потомството, създадено с български труд и средства Царевско пристанище! Да живее България! Да живее и преуспява нашето морско дело!, казва владетелят по време на церемонията по откриването.

Тогава името на града се променя от Василико на Царево.

За построяването на Царевското пристанище са изразходени 28 400 000 лв. Само през 1936 г. то е посетено от 690 кораба, а през него са преминали 1836 пътници, въпреки всекидневните автомобилни пътувания до Бургас. В южния край на вълнолома била издигната основа с форма на куб, висока 2,3 м., над която през 1936 г. е построена бяла кръгла каменна кула, висока 4 метра – фарът на Порт Царево. От 11,7 м. надморска височина тук се излъчвала бяла затъмняваща се светлина с периодичност 4 сек./светлина-2 сек., затъмнение 2 сек./, която се виждала на далечина 6 морски мили.

Царевското пристанище преди и сега

Преди и сега: Няколко стари снимки от Царево за сравнениеПреди и сега: Няколко стари снимки от Царево за сравнение

Галерия

Оставете коментар

avatar