На 5 км южно от село Синеморец по пътя за село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км разбит път, лъкатушещ през гора, се достига до обширен паркинг. След няколко метра се открива невероятна гледка.

Силистар е може би най-красивият залив по нашето Черноморие. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна, през лятото е топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м. и е покрит е със златист пясък.

За любителите на плуването, брегът е много приятен и плавно преминаващ в дълбочина, а гмуркачите трябва да внимават с подводните пещери, има вероятност от водовъртежи. Плажът е едно от предпочитаните сърф места по нашето Черноморие.

В единия му край има заведение, където можете да се разхладите. До самия вход за плажа има къмпинг.

Границите на защитена местност Силистар.

От 1992 г. паркът Силистар е обявен за Защитена местност Силистар. Попада на територията на природен парк „Странджа“, охранява се и се контролира от служителите на държавно горско стопанство и общинската администрация в Царево и дирекцията на природен парк „Странджа“. Силистар е част от защитени зони „Странджа“ за опазване на дивите птици и природните местообитания. По дюните и скалите наоколо гнездят редки и защитени птици като скален орел, черен щъркел, гълъб хралупар и други.

Плаж Силистар
Красивата пясъчна лилия вирее недалеч от брега.

Засега обстоятелството, че е защитена местност е предпазил Силистар от застрояване. Внимавайте през топлите месеци – има змии в гористите области. Пътят дотам е труден за откриване и мястото е още диво. За да стигнете с кола до самия плаж ще трябва да заплатите такса за „паркинг“.

През Средновековието тук е имало селище с пристанище, което продължава да функционира докъм края на 18 в.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
ivajlo_@hotmail.com

Страхотен плаж , но не трябва да се къпете ,не дават спасителите , искат да стоят на вишката