„Аерогресия“ е първото в България професионално airbrush студио. Създадено е през 2001 г. от Милена Кошутанска и Мирчо Мирчев – художници, използващи инструмента аерограф* от 1992 г. В актива на студиото са няколко престижни награди в областта на рисуването с „въздух и боя“.

През 2002 г. „Аерогресия“ печели първо място в категория Аерограф на „European bodypainting festival“ в Зеебоден, Австрия, на тема „Диви създания“ и „Средновековие“. През 2003 г. фестивалът става световен и студиото печели титлата в същата категория на тема „Кино“ и „Пътуване във времето“.

Международното признание и увереността, че в България има достатъчно талантливи автори, използващи аерограф, дават основание на създателите на „Аерогресия“ да организират подобен бодипейнтинг фест и у нас. През следващите четири години студиото кани всички, които рисуват с аерограф и аерозол (спрей), да покажат уменията си в рамките на Национален бодиарт и графити фест. Там за първи път 15 графити crew-та от цялата страна рисуват върху стени.

През 2005 г. фестивалът се провежда в Царево, а мястото на провеждане е подпорната стена на пристанището. Именно снимки от това събитие можете да видите в галерията и да си припомните първия път, когато стената беше покрита с графити.

Следващият графити фестивал, който се проведе в Царево беше Meeting Of Styles. Годината беше 2008, а снимки от него може да видите в нашата галерия.

* Airbrush или аерограф е средство за рисуване с въздух и боя или т. нар. „безконтактно рисуване“, което позволява на художника да осъществи проекта си върху всякакви повърхности – платно, стена, тяло, дреха, аксесоар и др.

Оставете коментар

avatar