Скъпи читатели, отдавна планираме да направим рубрика за успешните личности от Царево и региона, в която да ви разказваме повече за тяхната работа и постижения. Ето защо с огромна радост ви представяме Надежда Йорданова – нашият първи гост в новата ни рубрика. Тя е магистър-фармацевт от Медицински университет-София и е защитила с отличен дипломна работа в направление „Фармакология, токсикология и фармакогнозия“ в гр. Хайделберг, Германия. Надежда Йорданова е автор на блога „Инфармация“, който за много кратко време придоби голяма популярност. В него тя разкрива за заблудите зад козметичните продукти, представя обективни ревюта и ни дава съвети за красота. Научихме обаче, че нейният уебсайт е прераснал в изключително успешна книга – „Как да избираме козметика. Професионални съвети за здраве и красота“. Повече за нея ще научите от самата авторка, която се съгласи да даде специално интервю пред Царево.Инфо. Приятно четене!

Надя, поздравления за издадената книга! Би ли разказала малко повече за нея пред Царево.Инфо?

Бих казала, че моята книга не е Библия на козметиката. Тя е едно изключително практично четиво, ориентирано към съвременната жена, която пазарува козметика. Книгата в никакъв случай не се подчинява на рекламни трикове и не препоръчва конкретни марки козметика. Нейната основна цел е да разгледа най-важните опорни точки за избор на козметичен продукт. На първо място, тя предоставя информация как да определяме сами типа на кожата си. На второ, кои са заблудите по отношение на козметиката, които най-често ни преследват и ни карат да купуваме неща, които не са подходящи за нас. На трето място, книгата дава насоки как бихме могли да разберем дали този, който стои срещу нас, ни заблуждава по отношение на козметиката, т.е. какво можем да разпознаем като поведение. И разбира се, не на последно място, в книгата има информация за химичния състав на козметиката, как да преценяваме какво пише на етикета и по него да изберем продукта такъв, каквато трябва да бъде за нашата кожа.

Кой от съветите, които даваш в книгата си, определяш като най-интересен?

Мисля, че най-интересният съвет, който съм дала, е начинът за определяне на типа кожа, който може да се направи изключително лесно. Два часа след измиване поставяме три тънки хартиени лентички върху трите зони на лицето – върху носа, върху брадичката и върху Т-зоната. След изчакване от десетина минути поставяме лентичките под светлина и преглеждаме дали има петънца по тях. Ако има, то тази част от лицето ни е мазна. Така можем да разберем дали нашата кожа е нормална, суха, комбинирана или мазна, което е изключително важно при избирането на козметика.

Успешните хора от Царево и региона: Надежда Йорданова
Мислиш ли, че потребителите в момента са достатъчно информирани, за да направят добър избор за козметичен продукт? Какво според теб е мястото на тази книга на пазара?

Откакто започнах моя блог „Информация“ преди 2 години, интересът към него нарасна значително и моята книга в момента е в топ 10 на най-продаваните книги на книжарница „Хеликон“. Това означава, че такава книга е била нужна и хората не са имали достатъчно информация за козметиката, която употребяват. За мен това със сигурност означава, че моята работа е била необходима и на пазара не е имало добра подготовка и добра литература за козметиката, която избираме като потребители.

Каква е твоята мотивация? Ти си магистър-фармацевт, а завършилите „Фармация“ студенти обикновено избират поприще, което е в услуга на индустрията. При теб обаче не е така. Научихме, че дори си получавала заплахи заради работата си. Как би коментирала това?

Заплахите до голяма степен бяха от служители на компании и в последствие се оказа, че работодателите не знаят за това. Като цяло не съм имала сериозни проблеми. Истината е, че козметичните компании осъзнават колко е необходимо на пазара да има един неутрален глас. Имаме взаимно уважение и те се радват, че има напълно обективни ревюта на тяхната козметика. Едно негативно ревю може наистина да накърни продажбите на даден продукт, но едно положително мнение от неутрален сайт, който се ползва с изключително доверие, какъвто е „Информация“, ще покрие и дори ще надхвърли възможните негативи на други ревюта. Така че компаниите имат изключителна полза от това техните продукти да бъдат оценявани и да получават обективна оценка. Това е и моята мотивация – да бъда полезна. Както на индустрията, така и на крайните потребители.

Успешните хора от Царево и региона: Надежда Йорданова
Нека обърнем малко внимание на твоя живот преди „Информация“. В момента живееш в София, но твоят роден град е Царево. Според теб да израснеш в такъв малък град е пречка или по-скоро предимство за професионалното развитие? Има ли значение?

Има значение дотолкова, доколкото мотивацията на малките деца се определя от техните родители. Понякога малкият град може да бъде нож с две остриета. От една страна, да, имаме спокойствието, по-голям контрол, родителите могат да упражнят по-голямо влияние при взимането на важни решения в живота на детето и то да се развие по-добре в бъдеще. От друга страна, не можем да не признаем, че в големия град има по-големи възможности за образование. Аз лично не съм имала никакви проблеми и не съм се чувствала ограничена откъм възможности в Царево, но е факт, че съм посещавала много кръжоци, които бяха ориентирани към моите интереси. Имахме така нареченото ОДК – общински детски комплекс, където бях кръжочничка по химия, биология и литература. Така че мога да кажа, че Царево ми е дало изключително много. Разбира се, получила съм много и от своите учители там, на които ще бъда безкрайно благодарна завинаги.

Как би коментирала морския климат? По твои лични наблюдения, помага ли ни той да изглеждаме по-добре?

Морският може да се отрази както позитивно, така и негативно. От една страна високата соленост на водата, ходенето често на плаж и повишената изложеност на слънчеви лъчи намаляват акнето и действат противовъзпалително. От друга страна обаче, морският въздух изсушава кожата, затова солидната хидратация е важна, когато живеем в морски град.

Какво е мястото на родния ти град в бъдещите ти планове? Би ли се върнала в Царево?

Аз определено се виждам отново в Царево още тази година, когато смятам да се видя отново с родителите си и ще прекарам известно време с тях. Намирам Царево като дестинация за релакс, място, на което се връщам към спомените от детството си и където се чувствам, по своите корени, щастлива.

Оставете коментар

avatar