Новият общ устройствен план на Царево получи положителна екологична оценка. Това означава, че пътят до окончателното му приемане значително се скъсява, а следващата стъпка е провеждането на публични обсъждания.

Припомняме, че именно поради липсата на екологична оценка дългоочакваният общ устройствен план на Царево не се приемаше в продължение на повече от 10 години и предизвикваше полемика между местните жители и еколози. Според общината това бе един от най-големите проблеми на района, който засяга както жителите, така и потенциалните инвеститори, а кметът инж. Георги Лапчев неведнъж окачестви плана като предпазна мярка срещу безразборното строителство.

В същото време екологични организации оспорваха предложените изменения, посочвайки че именно с новия план процентът на застроени територии в най-южната морска община значително ще се увеличи. Сред териториите, които предизвикаха най-сериозни спорове, бяха плаж Корал, местността „Лозята” край Ахтопол, местността „Гробищата” край Варвара и други.

В ефира на радио Power FM – Царево кметът инж. Георги Лапчев сподели, че ако няма нови пречки и обжалвания, е възможно новият общ устройствен план на Царево да бъде приет още в началото на 2019 г. По думите му обаче се очаква напрежение около предстоящите през следващата година местни избори и е възможно да има нови забавяния на процедурата.

Екипът на Царево.Инфо ще следи развитието на случая и ще ви информира своевременно!

Оставете коментар

avatar