Обилните валежи от дъжд, които заляха населените места в община Царево през изминалите 24 часа, станаха повод за тревога както за гражданите, така и за общинската администрация. Кметството пусна официално предупреждение за усложнена обстановка, опасност от наводнения и преливане на язовирите и реките на територията на общината.

Най-застрашени са жителите на селата Лозенец и Велика, частично и на град Царево, поради факта, че язовирите „Хаджи Яни“ и „Потурнашки“ са запълнили своя обем и при продължаване на валежите със същия интензитет през следващите дни е възможно да прелеят.

Язовир „Хаджи Яни“ се намира в землището на село Лозенец, като от общината предупреждават живущите в близост до заливната му зона да бъдат нащрек и в готовност да преместят автомобилите си, както и при необходимост да евакуират себе си и домашните си животни. Зоната обхваща частите от селото до Централния плаж, канално-помпената станция, част от пътя до къмпинг Юг, както и зоната непосредствено до язовирната стена – бетонов възел „Диана“, бетонов възел „Прилеп“, склад за строителни материали, стопански и животновъдни постройки.

Язовир „Потурнашки“ обхваща землището на селата Лозенец и Велика и това на Царево. Той се намира на река Потурнашка, която също може да излезе от коритото си. Заливната ѝ зона включва част от къмпинг и селище за отдих Оазис. Гражданите, живущи по тези места, също се съветват да бъдат с повишено внимание и готовност за евакуация поради опасност от наводнения.

Както винаги при обилни дъждове и река Велека по поречието и устието си има опасност да залее околните територии. Под заплаха са жителите на селата Кости и Бродилово. Жители на с. Кости дори вече качват в социалните мрежи снимки на залетите дворове на къщите си, както и на територии по поречието на реката около селото.

За актуална информация гражданите могат да се свържат с компетентни лица на следните телефони номера:

  • 0884 321 529 – Зл. Димов, отдел „Обществен ред и околна среда“;
  • 0590/52064 и 0885 516 002 – денонощна дежурна телефонна линия към община Царево.

Оставете коментар

avatar