Керана Ангелова

Писателката и поетеса Керана Ангелова е тазгодишният носител на наградата „Златен Пегас“, която се връчва на всеки две години за цялостен принос в литературата и културата на град Бургас. Призът бе връчен от кмета на града Димитър Николов по време на церемония в сградата на общината, а награждаването по традиция се проведе в навечерието на Никулден.

„За мен наистина е вълнуващо и висока чест да държа статуетката на националната награда „Златен пегас“ след такива лауреати и забележителни писатели и поети като Христо Фотев, Димитър Аврамов, Любен Петков, Никола Радев, Недялко Йорданов и други. Благодаря за отговорността да държа и аз в ръцете си крилатия кон на вдъхновението, конят с името „извор“, сподели писателката по време на церемонията.

Литературните награди на Бургас се връчват от 1990 година и отличават най-изявените местни творци на словото. От 2006 г. заедно с тях се връчва плакет за поезия „Христо Фотев“ и плакет за проза „Петко Росен“, чиито носители тази година са съответно поетесата Роза Боянова, автор на стихосбирката „Обратна гравитация“, и писателят Николай Фенерски за своята книга „На стоп“. Носител на награда „Пегас“ е Милка Иванова за книгата си „Сенките на времето“. Номинациите бяха оценени от критиците Юлиан Жилиев и проф. Симеон Янев.

Припомняме, че Керана Ангелова е една от най-изявените бургаски майстори на перото. Родена е в село Бродилово, община Царево. Носител е на множество отличия, сред които наградата на СБП „Белетристична книга на годината“ (за романа „Елада, Пиньо и времето“), награда на името на Блага Димитрова и много други.

Керана Ангелова е също първият носител на плакет „Пегас“ през 1993 г. за повестта си „Зана“, а през годините печели още няколко отличия от конкурса – през 2000 г. за стихосбирката „По-беззащитни глухарчета“, през 2003 г. за романа си „Елада, Пиньо и времето“, през 2006 г. за цялостно творчество и за романа си „Вътрешната стая“, както и през 2013 г. за романа „Слънчогледи за Мария“. След тазгодишното награждаване авторката се превърна и във втората дама, която получава „Златен Пегас“ след Венда Райкова, получила отличието през 2010 г.

Оставете коментар

avatar