Кметът на Царево Георги Лапчев предвижда приемането на общ устройствен план на общината през 2018 г. Почти година след протеста на местни жители, които образуваха жива верига и затвориха пътя Царево-Бургас, той е оптимистично настроен и смята, че проектът се придвижва напред.

Според Лапчев липсата на общ устройствен план е един от най-големите проблеми на общината, който засяга както местните граждани, така и външни инвеститори. По думите му наличието на ОУП ще спре безразборното строителство, като въведете правилата спрямо специфичното географско разположение на общината и ще помогне за опазването на природата както на Природен парк Странджа, така и на бреговата линия.

Припомняме, че процедурата се бави вече 10 години. Причината е липсата на екологична оценка на предишния общ устройствен план, което го компрометира пред Министерство на околната среда и водите, предизвика протести на екологични организации и вкара плана в дълги съдебни битки. След миналогодишния протест министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обеща приключването ѝ в срок до 8 месеца. Липсата на ОУП пречи на развитието на местния бизнес, тъй като за изграждането на промишлена зона трябва да бъде сменено предназначението на земята, предвидена за нея. За външните инвеститори пък общината става непривлекателна, тъй като не им се осигурява сигурност на вложението поради недоизяснена законова рамка, при която атмосферата може да се промени след време.

Проблемът с липсващи общи устройствени планове е актуален не само за община Царево, но и на почти всички останали морски общини. Въпросът стои отворен и заради неясното бъдеще на Закона за опазване на земеделските земи, който засяга и двукилометрова зона по крайбрежната ивица.

Оставете коментар

avatar