I-ви Национален фолклорен фестивал
Снимка от фестивала "Хоро край морето". Още снимки от първото издание можете да разгледате в нашата галерия.

Пъстри фолклорни носии, талантливи танцьори, много радост, енергия и заразяваща жизненост – така може да се опише първият Национален фолклорен фестивал „Хоро край морето“, който се проведе на 8 юни в Царево. Целта на проявата бе творческа изява на любителските фолклорни клубове от страната и популяризиране на народното фолклорно наследство.

Фестивалът бе открит официално в 17:30 часа на 8 юни от кмета на общината – инж. Георги Лапчев, на площада в гр.Царево. Участие взеха 16 любителски танцови фолклорни групи и клубове, изучаващи български народни хора. Общо над 400 участници от всички клубове по народни танци от страната представиха своята цветна програма.

По време на фестивала групите се представиха с две хора по свой избор, като едното от хората бе от региона на групата. Всеки клуб се представи достойно, а между сценичните изяви на групите, пред сцената всички участници играха заедно по едно хоро от различните фолклорни области: Северняшка област- Черкезко хоро; Тракийска област – Трите пъти; Добруджанска област – Сборенка; Шопска област – Петрунино и Пиринска област – Джангурица. Богата и разнообразна е българската фолклорна традиция. Всяка от шестте етнографски области си има своите характерни танци и хора, които са отражение на историята, културата, нравите и обичаите на българите.

Сцената, на площада на Царево, както и слънчевото време спомогнаха за приповдигнатото настроение на участниците и зрителите. Националният фестивал „Хоро край морето“ беше поредното доказателство, че има много пазители на българските народни традиции, фолклор и обичаи. Ако в своите песни и танци всеки народ влага душата си, то в танците нашият народ е вложил сърцето си!

Организатори на надиграването са Община Царево, НЧ „Г.Кондолов – 1914“ – гр.Царево и Фолклорен танцов клуб „Иглика“ Царево. Фестивала се провежда под патронажа на Кмета на Община Царево инж. Г.Лапчев.

Можете да разгледате снимки от фестивала в нашата галерия.

Оставете коментар

avatar