Международен фолклорен фестивал

За фестивала

Фестивалът се провежда всяка година в края на месец юни и няма конкурсен характер. Певците и танцьорите се изявяват на две сцени – пред читалището и на лятната морска сцена.
Във фестивала участват фолклорни и танцови състави от България, Полша, Украйна, Сърбия, Гърция и Румъния, общо около 600 изпълнители. Музиката и танцът им завладяват публиката на Царево.

Многообразието на българските фолклорни традиции представят ансамбли от цялата страна. От сцената прозвучават любими български народни песни и инструментални мелодии и близките до сърцата на местните хора странджански и тракийски народни песни. Изпълнява се и прочутата нестинарска мелодия, векове наред предавана от поколение на поколение.

Всички участници получават почетния знак на фестивала и грамота, а голямата награда е тази на кмета на града. Фестивалът има за цел да популяризира странджанската песен и традиционния странджански фолклор, Царево и общината. Фолклорният фестивал „Странджа моя, люлчина“ се провежда под патронажа на кмета на гр. Царево с медийното партньорство на Телевизия „Сънрайз мюзик“ – Варна, Национално радио „Фолк“ – Бургас и БНР – София. Организатор е читалище „Георги Кондолов“ в Царево.

Програма и условия за участие

Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе от 22 до 24 юни и програма за него е както следва:

  • 22 юни (петък) от 19:00 ч. – Тържествено откриване на фестивала. Концертна програма.
  • 23 юни (събота) – Концертна програма. Ревю конкурс на фолклорни носии от цялата страна.
  • 24 юни (неделя) – Концертна програма, награждаване и закриване на фестивала.

За участие във фестивала няма възрастови ограничения. Подборът на изпълненията е свободен, като участниците сами осигуряват музикалния съпровод (на живо или на синбек). Времетраенето на изпълненията е следното:

  • индивидуални изпълнители – до 8 мин.
  • певчески групи – до 15 мин.
  • танцови състави и ансамбли – до 20 мин.
  • инструментални групи и оркестри – до 10 мин.

Таксите за участие се внасят в касата на фестивала при пристигането и регистрирането на участниците:

  • за индивидуални изпълнители – 10 лв. на участник
  • за групи – 3 лв. на участник

Компетентно жури ще оценява художествените качества на съставите и изпълненията. Редът на явяването се определя от организаторите след постъпване на заявките. Всички изпълнения на участниците ще бъдат записвани, като със събрания видео материал ще се изработят видео продукти, целящи популяризиране на фестивала.

Пътните разходи и разходите по пребиваването в гр. Царево са за сметка на участниците. Нощувките варират между 10 и 20 лв. Организаторите ще се погрижат за посрещането и престоя в Царево.

За контакти и информация

Телефон: (0590) 5 20 34
Мобилни: 0887 469 807; 0889 680 155; 0879 122 884; 0879 129 880
e-mail: kondolov@abv.bg

Заявка за участие във фестивала (по образец) се приемат най-късно до 15.06.2012 г.

Оставете коментар

avatar