Студентка от Ахтопол взе приза

Петя Златева от Ахтопол грабна приза „Морфолог на годината“ за 2018 г. Тя изучава специалността „Български и новогръцки език” в Пловдивския университет.

Олимпиадата по морфология на съвременния български език се провежда в Пловдивския университет от 1999 г. насам по инициатива на езиковеда доц. д-р Красимира Чакърова и нейния Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов”. Тази година е юбилейното 20-то издание, а наградените са общо 11.

Морфологията е науката, която изучава многообразието от граматични форми и техните значения. Задачите в олимпиадата изискват висока компетентност, тъй като не са включени само въпроси от конспекта, а се изискват комплексни познания по дисциплината. Състезанието „Морфолог на годината“ е високо ценено и от други филологически факултети в страната.

Петя Златева споделя, че за нея олимпиадата е била предизвикателство, от което е извлякла само положителни емоции. Спечеленото първо място и наградата са за нея доказателство, че усилията и са забелязани и оценени. Тя е срещнала и трудности в хода на олимпиадата, но това е направило надпреварата дори още по-интересна. Победителката изрази и своите благодарности към организаторите на олимпиадата и пожела успех на начинанието и занапред.

Оставете коментар

avatar