„Невъзможният път“ на Дончо Папазов (дневник от околосветското пътешествие на мореплавателя) ще бъде преиздаден по случай 80-годишния юбилей на автора през 2019 г. и 30-годишнината от завършването на експедицията през 2018 г. Представянето на новото издание ще бъде на 13 февруари от 18:30 часа в клуб „Книгата“ (The Book) на ул. „Г.С. Раковски“ в София.

За приключенията на Дончо Папазов се разчува за първи път през 1972 г., когато той става първият човек, прекосил Черно море от Варна до Сочи с конвенционална спасителна лодка. Две години по-късно прекосява Атлантическия океан по маршрута Гибралтар – Лас Палмас – Сантяго де Куба. Следват 140 дни плаване по маршрута Каляо (Перу) – Хива Оа (Маркизки острови) – Таити – Апия (Самоа) – Сува (Фиджи), с което поставя рекорд за най-дълго пребиваване в спасителна лодка. Верен спътник по време на плаванията е съпругата му Юлия, а заедно с дъщеря си Яна прави обиколка на Европа по вода (5000 мили) и 777-дневно плаване през Гибралтар, Венецуела, Панама, нос Добра надежда и други далечни точки от земното кълбо.

„Невъзможният път“ на Дончо Папазов стартира в началото на 1988 година, когато мореплавателят се отправя на самотна обиколка на света със своята яхта „Тивия“ през едни от най-негостоприемните води на Земята – южните полярни ширини, на юг от нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн. Папазов усъвършенства маршрута, като минава по 40-ия вместо по 50-ия паралел и то през зимния сезон. Преживява две преобръщания на яхтата, повреда в двигателя, която го приуждава да разчита само на вятъра, липса на електричество, студ, мрак и постоянна битка с вълните. Експедицията приключва успешно на 13 юни, точно в 13 часа и 13 минути, и остава в историята като едно от големите постижения на българското мореплаване.

Аз не видях почти нищо друго освен океан, почти до последния от маршрута нос Хорн. Не бях виждал нито кораб, нито земя, а това плаване беше в южните полярни ширини, през зимата, когато денят е 2-3 часа. Всичко друго е нощ. Повреди ми се двигателят и нямах електричество, затова седях на тъмно почти денонощно. А там вълните са най-големи в света – 25 метра. Мен ме преобърнаха два пъти. Там има два фактора, които могат да са фатални. Единият е да ти се счупи мачтата, което, ако се случи, оставаш на произвола. Другият, който на мен ми се случи, е да влезе много вода в лодката. Веднъж моята почти се беше напълнила и трябваше доста време да изгребвам, а не бях спал от няколко дни, сподели през юни Дончо Папазов пред Царево.Инфо.

Новото издание на „Невъзможният път“ ще даде възможност на българските читатели още веднъж да се докоснат до невероятните мигове от това вълнуващо приключение.

Оставете коментар

avatar