Нов проект за мост между Резово и Турция ще даде възможност за развитие на пограничните райони. Това каза управителят на област Къркларели (Лозенград) Осман Биглин, съобщава БТА. Срок за изпълнение все още няма, но проектът се счита за приоритетен и вече се работи по него.

Според Биглин строителството на мост между Резово и Турция, както и създаването на нови съхопътни ГКПП по двата бряга на река Резовска ще засили двустранните връзки и ще подпомогне икономиката в близките до границата общини.

Започнахме работата по проекта за изграждане на мост на реката Мутлу [Резовска], която е граница между България и Турция. Ние отдаваме голямо значение на този проект и искаме да го реализираме в най-скоро време. Понеже благодарение на него ще може да се отвори границата в този район и така ще се активизират връзките между Турция и България, коментира още Биглин.

От турска страна съоръжението ще бъде изградено в село Бегиндик, или както още е известно у нас – село Стефаново. Именно край него се намира и дългият плаж Бегиндик, който създава красива панорамна гледка за туристите в Резово.

Припомняме, че идеята за мост между Резово и Турция не е нова. За първи път за подобен проект се заговори още през 2006 година, когато правителството на Тройната коалиция планираше морско ГКПП в Резово. В последствие през 2013 година въпросът отново бе повдигнат при посещение на турска делегация в Царево. Тогава проектът включваше само гранично-пропусквателен пункт за пешеходци. По-късно през 2014 година тогавашния областен управител на Бургас Павел Маринов посети Резово по време на Фестивала на зелениката и разгледа потенциални локации за изграждане на съоръжението.

Очаква се проектът да бъде финансиран по програми за трансгранично сътрудничество.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
НИКОЛИНА ЕФТИМОВА
НИКОЛИНА ЕФТИМОВА

Идеята за мост не е от 2006, а по рано около 2000 година от времето на правителството на Иван Костов! При среща между турския министър председател Месут Елмаз и Иван Костов се е зародила идеята за отваряне на границата и създаване на свободна зона. Идеята не беше продължена и разширена, защото и двете правителства не продължиха мандатите си и идеята пропадна!