* На изображението горе е показано как би изглеждал ваканционен комплекс „Корал Резидънс“ според първоначално заложените му параметри. Приемането на ЗУЧК налага други параметри, затова не се знае как точно ще изглежда проектът, ако бъде изпълнен.

След като преди дни Върховният административен съд позволи ново строителство на брега на Синеморец, днес екипът на Царево.Инфо попадна на решение, с което в името на народа се обявява за законосъобразно строителство на Корал. Става дума за проекта „Корал Резидънс” на „Прайм Пропърти БГ” за хотелски комплекс.

Решението е издадено на 10 януари 2019 г. и отхвърля жалба на РИОСВ-Бургас за липса на оценка на въздействието на околната среда и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Съдът в състав Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева посочва, че спорният терен е урбанизиран през 2006 г. и има влязъл в сила ПУП-ПРЗ. Според институцията парцелът не се намира в защитена територия, не са необходими оценки за въздействие и съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни. Допълва се, че територията съвпада с действащ ОУП на община Царево, според който парцелът попада в зона Ок – рекреационна устройствена зона, предназначена за курорт и съпътстващи дейности. Заключението е, че няма основания разрешението за строителство на Корал да се обяви за нищожно.

Интересен е един от мотивите на ВАС относно ОУП на Царево – действащ план всъщност няма, тъй като старият е спрян през 2014 година със заповед на тогавашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова, а новият все още не е получил одобрение. По данни от кадастъра дюни в имота няма и той попада в зона А от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която на теория трябваше да опази брега от застрояване. Реално обаче законът позволява строителство с плътност на застрояване до 20 на сто, интензивност на застрояване (К инт.) до 0.5 и минимална озеленена площ 70 на сто.

Нека припомним други случаи от последните дни, в които институциите обявяват строителство за законно.

Първият случай касае живописното село Синеморец, което ще се сдобие с още един хотелски комплекс след решение на Върховния административен съд. Решението обявява спрян преди години строеж за законен и отхвърля решение на РДНСК, според което теренът попада в ПП „Странджа”. Имотът е собственост на фирма „Корф и Форк” ЕООД, управлявана от Дарина Неделчева Петрова. Тя пък е дъщеря на Неделчо Гинин, който през 2007 г. получава от община Царево парцел в Синеморец като крайно нуждаещ се, за да си построи дом. Днес на мястото на неговия „дом” има хотел, а новият строеж е непосредствено до него. Решението на ВАС постановява, че спирането на строителството е незаконно и заплашва общината със съдебно дело.

Строителство на Корал - зони и територии
Постарахме се да онагледим ситуацията около плаж Корал. Източник на информация: Агенция по геодезия, картография и кадастър.

Вторият случай, който ще припомним, е строителството на южния бряг над бившия к-г Арапя. Спорният имот е със сменено предназначение още от 1996 година, гората в него не се счита за гора, а в момента там се готви проект за 15 вили. Строителството е спряно само временно, а един от инвеститорите е бивш общински съветник от ГЕРБ.

Законни са също строежите на к-г Градина и на Алепу.

Нашият коментар е, че от всички изнесени данни не става ясно по какъв точно начин законите защитават най-красивите части от брега. ЗУЧК е поредният бутафорен текст, който не осигурява ефективни механизми срещу презастрояването – врата в полето, през която минават определени хора. А бетон наистина е лоша дума, когато се лее там, където не му е мястото. Най-лошото е, че протекцията му идва от най-висши инстанции, а сметката плащат обикновените хора.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
kompresör

Yüksek verimli 300 lt kompresörlerle işlerinizi hızlandırın. Güvenilir ve dayanıklı ürünlerimizle tanışın.

Красимир

Скоро ще им дойде края ….

Олио Да ги Попари

Олио да ги попари тия уроди