През есента на 1914 г. сред група будни граждани на Царево се заражда идеята за основаването на читалище. Скоро те успяват да я реализират и полагат началото на читалищната дейност в града в малко помещение близо до пристанището. Групата родолюбци избират за патрон на читалището един от изтъкнатите воеводи – Георги Кондолов.

Идеята намира почва в сърцата на жителите на гр. Царево и те започват активно да се интересуват и участват в дейността на новосъздадената институция – организират се литературно-музикални вечери и сказки (четения) на различни теми.

Не след дълго се открива и библиотека към читалище „Георги Кондолов“ – изцяло с подарени книги и списания. Също така започва и образуването на малки колективи, които представят хорови и театрални продукции.

С разрастване на дейността се появява и желанието на читалищните дейци да изградят самостоятелна сграда за читалището. Интересен факт по повод на това е разиграването на лотария за събирането на средства за строежа.

60 години от построяването на сграда на Читалището в Царево (снимки и документи)
Лотариен билет за набиране на средства за Фонд Постройка Читалищно здание с Театрален салон.

Такава сграда така и не е построена, но на 6 декември 1929 г. с указ на Цар Борис III настоятелството на читалището получава като дарение постройка, която е била притежание на гръцки емигранти. Според тогавашната преса става въпрос за сграда, състояща се от две помещения – клуб с бюфет и библиотека.

Тази сграда обаче скоро също се оказва недостатъчна за нуждите на читалището в Царево. Няколко пъти се правят проекти и се взимат решения за построяването на напълно ново читалище, но набавянето на средства за това е трудно.

Под ръководството на К. Попов през 1942 г. една от основните задачи на ръководителите на Народно Читалище „Георги Кондолов“ била изготвянето на план за строеж на читалищен театрален салон, за което са организирани два търга (конкурса). Желаещи да работят по подобен проект обаче не се явяват и строежът се отлага. Въпреки това е направена поправка на стария салон и е наета частна сграда (къщата на Димитър Лазов, на ъгъла на главната улица), предвидена за читалня. Старото помещение за раздаване на книги е преустроено, като към него е открит детски отдел.

За щастие, през същата тази 1942 г. е закупена 50 дка земя за строеж на читалище със средства, получени изцяло от дарения.

60 години от построяването на сграда на Читалището в Царево (снимки и документи)
Старото гръцко училище, на мястото на което днес се намира сградата на НЧ Г. Кондолов-1914

След Втората световна война, през 1949 г. руските военни отстъпват за продажба голямо количество въглища, намиращи се на пристанището в Царево. От тази продажба е реализирана значителна сума пари, които са заделени за така желаната нова сграда.

Останалата част от нужната сума идва от инициативите на самото читалище, както и от почти всички работници и служители в града, които правят дарения от скромните си заплати. Постепенно сумата е събрана и започва строежът на постройката. Местното население отново помага – този път чрез своя безплатен труд.

Откриването на новата сграда на читалището в Царево става на 27 парил 1957 г. След много труд, всеотдайност и непреклонен дух, най-накрая Българско Народно Читалище „Георги Кондолов“ има своя собствена нова сграда. Тя става като втори дом за жителите на Царево и е най-посещаваната сграда в града, а библиотеката ѝ едва смогва да обслужи многобройните читатели. Тя и днес е тук, все още служеща за духовен център на жителите на града.

По време на строежа на сградата на читалището в Царево

Документи свързани със строежа на читалището в Царево

Първото представление по случай откриването на читалището

Очаквайте и пълната история на читалище „Георги Кондолов – 1917“. Ако някой от ръководителите на останалите читалища на територията на община Царево (Ахтопол, Лозенец, Костѝ и Бродилово) иска да публикува историята на своето читалище, може спокойно да се свърже с нас.

Оставете коментар

avatar