Над 40 кораба, съхранени на морското дъно от времето на Византия и Османската империя, бяха открити в рамките на първата по рода си морска археологическа експедиция в Черно море.

Проектът, ръководен от международен научен екип, се финансира от британската благотворителна фондация „Експедиции и образование“ (Expedition and Education Foundation) и изследва българската акватория, която включва територии, заляти преди хиляди години след последния ледников период.

Част от откритите обекти са разположени на дълбочина над 150 метра. Някои от тях са познати от исторически документи, но повечето са напълно неизвестни досега. Сред тях е и кораб от 13-14 век, с дължина близо 20 метра и добре запазени задна палуба, корпус, рулове и мачти. Той е образец на т.нар. „кръгли кораби“, които са използвани по Средиземноморието малко преди епохата на Великите географски открития и са позволявали далечни плавания с големи товари. Този вид кораб е често изобразяван по различни фрески и картини, но за първи път е открит на живо.

Намерените от нас корабни останки са забележително откритие. В момента това са едни от най-добрите и запазени експонати, открити с тази методология, коментира главният научен ръководител на експедицията проф. Джон Адамс. Опитваме се също да отговорим на изключително оспорвани въпроси, като например кога морското равнище се е покачило, колко бързо се е случило и как това се е отразило на живеещото по българския участък на Черно море население, допълва още той.

Геоложките проучвания в рамките на проекта също будят интерес.

Преди 18-20 000 години бреговата ни ивица е била около 60 километра по-навътре отсега. Морското ниво се е вдигнало със сто метра, но това е ставало постепенно, коментира доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт.

Брендън Фоули, археолог от Woods Hole Oceanographic Institution, казва че доброто състояние на корабните останки го кара да предполага, че много от обектите намиращи се в трюмовете може би също са останали непокътнати.

Може да открием книги, пергаменти, писани документи, казва той. Кой знае колко подобни предмети са били транспортирани? И сега ние имаме възможност да ги открием и това е невероятно.

Откритията са направени благодарение на модерното оборудване, с което е снабден изследователският кораб за дълбоководни проучвания „Stril Explorer”. Основните уреди са монтирани на два дистанционно управляеми подводни апарата (ROVs), единият от които – “Supporter”, е оптимизиран за триизмерна фотограметрия и видеозаснемане с висока резолюция. Другият апарат – “Surveyor Interceptor”, единствен по рода си и три пъти по-бърз от друга техника от този клас, постави нов рекорд за дълбочина (1800 m) и скорост на работа от над 12 km/h.

Д-р Фоули допълва още, че Черно море може би крие още десетки хиляди корабни останки. И че всичко, което е потънало в него остава непокътнато и се запазва.

Черно море се смята за една от най-добрите подводни лаборатории в целия свят заради безкислородната среда в дълбините му, която позволява съхранението на много елементи, включително и органични. Районът има голямо значение за човешката история и глобално разселване от периода на Ранния палеолит. Припомняме, че България е една от първите страни, подписали Конвенцията за защита на подводното културно наследство на ЮНЕСКО от 2001 г.

Насладете се на невероятните снимки направени по време на експедицията.

Оставете коментар

avatar