Парк „Странджа” възстанови детския пленер

След 8-годишно прекъсване ДПП „Странджа” възстанови Националния детски пленер „Странджанска дъга – ЗУНКА“. Това стана възможно благодарение на средствата, с които Парка разполага благодарение на финансов остатък по Меморандума за разбирателство между Правителството на Р.България и Правителството на Негово Височество Принца на Монако за осъществяване на техническо сътрудничество относно дейности за опазване на биологичното разнообразие и развитие на екотуризма в района на Природен парк „Странджа“.

Днес в Царево официално беше открит детския пленер, който е наречен на странджанската дъга, на местно наречие е ЗУНКА. Форумът беше официално открит от директора на ДПП „Странджа” инж. Димо Димов и от кмета на община Царево инж. Георги Лапчев. И двамата пожелаха на младите творци успех и много вдъхновение. От името на участниците за поканата благодари Георги Коройчев, ръководител на школата „Пъстроцвет”. Малката художничка 8-годишната госпожица Татяна изпроси благослов от Бог с песента по стихове на Иван Вазов „Молитва”.

В Националният детски пленер „Странджанска дъга – ЗУНКА“ вземат участие 15 деца от 5 художествени школи от цялата страна. Тук са възпитаниците на асеновградските школи «Пъстроцвет» на Георги Коройчев и «Венче» на Диана Коройчева, първомайската школа на Зорка Каразапрянова, възпитаници на СУ «Васил Левски» Малко Търново и СУ «Добри Чинтулов» Бургас и възпитаници на школата на Златка Бобева. В продължение на седмица младите творци ще рисуват, апликират и моделират. Като източник на вдъхновение експерти на парковата дирекция ще покажат на своите гости интересни места от територията па Природен парк «Странджа» и неговата периферия. Всички творби на децата ще останат във художествения фонд на ПП «Странджа» като се предвижда с тях да бъдат експонирани пътуващи изложби.

Оставете коментар

avatar