Европейска година на културното наследство

Община Царево се включва в престижната Европейска година на културното наследство с три събития – младежки фестивал на изкуствата „Слънчеви дни в Царево“, Рибен фест Царево и есенните ахтополски празници „Паламудени вдъхновения и странджански седенки“.

Участието в Европейска година на културното наследство е предназначено за събития, които допринасят за целите на инициативата – да се стимулира опознаването и взаимодействието с културното наследство на Европа, да се акцентира върху стойността му за обществото, приноса му за икономиката и значението на опазването му за бъдещите поколения. Това е първата Европейска година на културното наследство, която е тематична. Нейният надслов през 2018 г. е „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“. В кампанията участват всички страни членки на ЕС и се провеждат хиляди културни мероприятия – както на европейско, така и на национално, регионално и местно ниво. До момента събитията, включени в българския календар, наброяват близо 130.

Участието на община Царево в календара на Европейска година на културното наследство 2018 ще стартира още в началото на септември с Младежки фестивал на изкуствата „Слънчеви лъчи в Царево“. По време на фестивала деца и младежи от цялата страна превърнат Царево в място за музика, танци и изкуства. Целта е да се създадат условия за изява на таланта на децата и да се стимулира избора на културни занимания в свободното време.

Вкусният Рибен фест Царево (8-9 септември) също става част от календара на Европейската година на културно наследство. Приготвянето на рибена чорба, на прословутите миди с ориз по Царевски и на паламуд на скара са традиции в града и всяка година привличат хиляди туристи на местното пристанище, където се провежда кулинарното събитие. За доброто настроение на публиката е подготвена богата музикална програма, а кулминацията е уникално светлинно шоу.

Още едно събитие, заслужило своето място в националния календар на Европейска година на културното наследство, са есенните ахтополски празници „Паламудени вдъхновения и странджански седенки“. Събитието ще се проведе между 21 и 23 септември – три фестивални дни, в които туристите ще могат да се запознаят с автентичната кухня на морски Ахтопол и Странджа, да посетят концерти, творчески работилници, презентации, изложби и филмови прожекции.

Оставете коментар

avatar