Пътят Царево – Малко Търново ще претърпи ремонт в най-критичните си отсечки още тази година, а догодина му предстои цялостен ремонт, стана ясно след изявление на Министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Изказването си той направи след като депутати от бургаското подразделение на ГЕРБ му изпратиха запитване. Трасето е основната пътна артерия на пограничния район, който се обезлюдява от години. Пътят Царево – Малко Търново не е ремонтиран от над 40 години, а състоянието му е занемарено до такава степен, че през февруари тази година цяла отсечка от него пропадна, за което алармира кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Въпросът за поправката му е постоянно на дневен ред, тъй като уверения за извършването ѝ се получават всяка година, но резултат липсва. Регионалният министър увери, че в момента се изготвят критериите за проектиране, след което ще стартира конкурсът за обществена поръчка, с който ще се избере технически изпълнител на строителния проект. В бюджета за тази година обаче не са отделени средства за цялостен ремонт, който по мнение на експерти би струвал около 20 млн. лв. Пречките са и от законово естество, и идват от определения ред за извършване на ремонтни процедури по Закона за устройство на територията, обясни Николай Нанков в интервю пред БНР – Бургас.

През следващия месец ще започне попълването на дупките по пътя Царево – Малко Търново, за което са предвидени 3 млн лв. Обезопасяването на опасните райони пък ще струва още около 200 хил. лв. Дължината му е 56 км, което прави по около 57 000 лв. на километър.

Според кмета на Малко Търново – Илиян Янчев, средствата са крайно недостатъчни и едва ли ще достигнат до управляваната от него община. Пред следващата седмица му предстои обиколка из селата, в която възнамерява да запознае местните жители с обещанието на министъра. Припомняме,че в края на миналата година малкотърновци изразиха недоволството си в мирен протест. Тогава директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” им беше обещал 42-46 млн. лв. за цялостна рехабилитация на пътната отсечка.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
hristo

Пътят е ужасен,ама хайде за него ще извадят пари явно,а кога ще оправите пътя за село Фазаново,господин кмете?Там не става въпрос за милиони и много километри,а за безхаберие!!!!