Пътят Малко Търново - Царево да бъде основно ремонтиран, за това настояват жителите на Странджа

„Пътят Малко Търново – Царево е толкова зле, че трябва да се заличи от картата на България. Който тръгне по него или няма да стигне, или ще стигне със счупени джанти и потрошена кола“. Това заяви кметът на община Малко Търново – Илиян Янчев, цитиран от Gramofona.com. Повод за изказването му са дебатите от последните дни за ремонтирането на въпросния пътен участък, който е в ужасно състояние и предизвика подписка и недоволство сред местните жители.

Историята започва точно преди година, когато министър-председателят Бойко Борисов обеща, че лично ще открие обновения участък, който не е ремонтиран от 40 години. От изграждането му досега не са запълвани нито дупки, нито са правени канавки.

На хората вече им писна. Те са гневни, бесни и не могат повече да търпят да плащат винетки, а непрекъснато да си чупят колите, казва Янчев. Децата не могат да стигнат до възрастните си родители. Да не говорим за инвеститори. Пътят Малко Търново – Царево е първата пречка, която ги спира, допълва още той.

По думите му на място все още не е дошъл нито един специалист или инженер, който да изчисли колко ще струва ремонтът. Няма и обяснение как ще бъде финансиран проектът, въпреки че има отправено запитване към парламента.

Заради бездействието на властите местната управа и гражданите готвят протест и обмислят да затворят пътя Босна-Малко Търново. Публицистката Милена Фучеджиева пък съобщи в социалните мрежи, че инициира подписка в подкрепа на ремонта на участъка. Петицията ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов и до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Пътят Малко Търново - Царево да бъде основно ремонтиран, за това настояват жителите на СтранджаПътят Малко Търново - Царево да бъде основно ремонтиран, за това настояват жителите на Странджа

Сравнение между пътя Малко Търново – Царево (Август 2015) и този на турска територия, между Лозенград и Малко Търново (Октомври 2014), © Google

„Лично ще обиколя Граматиково да събера подписи от възрастните хора, които нямат Интернет“, казва Фучеджиева и призовава хората от всички населени места в района да вземат отношение и да се подпишат. Тя е категорична, че пътят е от първостепенна важност за съживяването на този опустяващ район от България.

„Селата са обезлюдени и отсечени от цивилизацията от жестоката ръка на политиката. Тя не се интересува от малките населени места, защото там избирателите са малко. Обаче това не е оправдание. Странджанските села са в предсмъртно състояние. Всички в България имаме много грехове към природата ни, а от там и към нас самите“, се казва в онлайн петицията. От стартирането ѝ преди по-малко от седмица тя вече е подписана от над 1600 души.

Оставете коментар

avatar