С шествие и поднасяне на венци беше отбелязана 115-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Царево. Общинската управа, директорът на историческия музей, както и жители и гости на града се поклониха с признание пред паметниците на водачите на въстанието, издигнати в града – този на Георги Кондолов на площада и на Михаил Герджиков в наскоро реновирания крайбрежен парк.

Преди 115 години, на 19 август 1903г., Илинденско-Преображенското въстание избухва в местността „Петрова нива” до село Стоилово и е от огромно значение за освобождението на Тракия и Странджа. Организиран е от Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация, а конгресът на Петрова нива избира за свои главнокомандващи Михаил Герджиков, Лазар Маджаров и капитан Стамат Икономов. Със започването на боевете се обявява освободената Странджанска република, която включва Василико и Ахтопол и някои по-малки селища в региона на Странджа. Цели 35 години след Освободителната война борбата на няколко хиляди странджанци с оскъдно въоръжение срещу 40-хилядната турска войска продължава 26 дни. 60 села са опожарени, хиляди старци, жени и деца – избити, но накрая странджанци се обявяват за свободни.

Въстанието оставя трайни следи в историческото и културно наследство на Странджа, а паметни плочи на войводите могат да бъдат открити в почти всяко населено място. Потомците на въстаналите тракийци и до ден днешен отбелязват с гордост тази паметна дата, а имената на водачите на въстанието носят имената на улици и площади в градовете ни.

Оставете коментар

avatar