Започна десетата Международна лятна академия по скулптура от дърво и живопис в Ахтопол. Тя се провежда в творческата база на Национална художествена академия в гръцкото училище в Ахтопол и ще се състои в дните от 20 до 29 август с подкрепата на община Царево и кметство Ахтопол.

Ежегодно през последните 10 години Академията дава възможност на преподаватели и студенти от Национална художествена академия – гр. София, да се превърнат в своеобразни домакини за свои колеги и съмишленици от партньорски международни академии и висши училища за изкуства. Творческото пространство в Ахтопол предоставя отлични условия за изработването на скулптури от дърво, метал и камък. Жителите и гостите на морския град пък имат привилегията първи да видят завършените творби, които биват изложени както в Творческата база на НХА, така и на открити пространства.

Някои от най-значимите изкуствоведи – гости на симпозиума това лято, са тези от Централната академия за изящни изкуства в Пекин, Китай: проф. Ли Шао, проф. Джан Ли и студентите Идай Ли, Дауен Зоу, както и австрийският художник Бенджамин Фелдгрил от Залцбург.

Домакини ще бъдат преподавателите от Национална художествена академия проф. Митко Динев, проф. Петър Бонев, доц. Цветослав Христов, ас. Любомил Драганов и ас. Пламен Атанасов, както и студентите от специалност „Резба” Лазар Митев, Добромир Бонев, Стоян Колев и специалност „Стенопис” Деница Аврамова, Жени Лачева и Мария Матовска.

Симпозиумът ще завърши на 29 август с официалното откриване в 11:00ч. на изложба с произведения, сътворени в рамките на международна лятна академия по скулптура. Организаторите от НХА и от община Царево целят развитието на курортния град към едно по-естетическо място за отдих и културен туризъм, в каквото то несъмнено се превръща през последните десет години.

Оставете коментар

avatar