почистване на диви плажове

В последния уикенд преди започването на новата учебна година, когато повечето хора ще приготвят ученическите раници, от клуб за приключения сред природата „Зелена Странджа“ са решили да се разделят с отиващото си лято с една доброволческа акция за почистване на диви плажове на юг от село Синеморец. Ентусиастите ще се разходят пеша по крайбрежието, събирайки отпадъци по пътя си, а от кметство Ахтопол ще бъде предоставен камион, който да извози събраните по време на акцията боклуци.

Акцията по почистване на диви плажове ще започне на 15 септември от 10:30 ч. сутринта от плаж Бутамята в Синеморец, където е началото на една от най-живописните крайбрежни пътеки по цялото Черноморие. Доброволците ще изминат по нея 7-8 км, като крайната точка и основна цел на сметосъбиращата инициатива е дивият плаж Листи, където морето изхвърля множество отпадъци, единственият начин за събирането на които е на ръка. Почистване на този плаж не е извършвано и количеството им е голямо. По пътя, разбира се, ще бъдат почистени боклуците и от пътеката, както и от останалите заливчета, през които тя преминава. Освен това опасните участъци по нея ще бъдат подравнявани със специално приготвени от организаторите инструменти.

Акцията по почистване на диви плажове по синеморското крайбрежие е съвместна инициатива на клуб „Зелена Странджа“, кметство Ахтопол, кметство Синеморец и концесионерите на плажа при устието на река Велека и плаж Силистар. Те ще осигурят необходимите консумативи – ръкавици и чували, а от доброволците се изисква да донесат ентусиазма си за по-чисти морски брегове и добро настроение, храна и вода за през деня и дъждобран при необходимост. От „Зелена Странджа“ също така подсигуряват транспорт от Бургас до мястото на акцията и обратно срещу такса от 10 лв., записването за който става предварително.

Екипът на Царево.Инфо ви кани да се включите в почистването на плаж Листи и останалите заливи, за да можем всички да се наслаждаваме на чисти плажове и през следващия летен сезон.

Оставете коментар

avatar