Пътуващо лятно кино

Царево и Лозенец ще бъдат част от тазгодишния маршрут на инициативата „Пътуващо лятно кино на БНТ1“, която цели съживяване на позабравените открити киносалони в България. Прожекциите ще бъдат на български игрални и късометражни филми и ще бъдат напълно безплатни.

Идеята на кампанията на Българската национална телевизия „Пътуващо лятно кино“ е да се възстановят летните кина, които след 1989 г. загубват предишния си блясък или са напълно занемарени и забравени. Поколенията на възраст до 25 години вероятно никога не са посещавали открит киносалон. Затова екип на БНТ вече 7 години обикаля всички краища на страната, апелирайки за реновирането на кината и ефектът от тази дейност вече е факт – много общини възстановяват своите културни пространства на открито.

С възхода на българското кино, което покорява световните фестивали през последните години, плюсовете на инициативата стават дори повече – освен да се докоснат до атмосферата на прожекциите под открито небе, зрителите имат възможност да гледат съвсем безплатно и най-новите български игрални и късометражни филми, като по този начин подкрепят развитието на киноизкуството у нас.

Прожекциите в Царево ще се състоят на 2 септември, неделя, от 20:30 ч. в лятното кино. Преди излъчването на основния филм в програмата ще можем да гледаме два късометражни филма – „Солено и сладко“ и „Царят на купона“. Първият е дело на българския режисор Поли Генчева с участието на Асен Блатечки и запечатва на лента необичайното положение на баща и син, останали сами на Коледа. Вторият е част от кампания на Европейския съюз и е на режисьора Йоргос Зоис.

Основната прожекция ще бъде на филма „Жажда“ на режисьора Светла Цоцоркова, който е сниман в района на община Царево. Той разказва за житейските несгоди на семейство, което живее на един хълм в Странджа и се препитава чрез прането на завивките на местните хотели през лятото. С настъпването на сушата обаче в живота им се появява конфликт, а жаждата за вода прераства в жажда за живот и човешка топлина.

Кампанията „Пътуващо лятно кино на БНТ1“ ще гостува и в Лозенец. Там филмите ще бъдат прожектирани на Централния площад в понеделник, 3 септември, от 20:30 ч. Ще гледаме късометражния детски филм „Моята истина“ на Стефани Райчева и късометражната лента „Живата странноприемница“ на режисьора Матиас Хьоне. След тях ще започне прожекцията на филма „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е по действителен случай и проследява историята на учителка по английски в провинциално градче, която, притисната от кредитори и заеми, взема решението да ограби банка.

Станете част от инициативата „Пътуващо лятно кино на БНТ1“ и подкрепете възстановяването на летните кина в България, като посетите прожекциите в община Царево! Приятно гледане!

Оставете коментар

avatar