Проект на художничката Ода Жон – пътуващата скулптура Прегръдката – ще бъде представен за пръв път във Варвара на 1 септември от 18:30 ч. Единствената по рода си пътуваща монументална скулптура ще намери своето място в местността „Поста“ край морското село, а посетителите на откриването ѝ ще могат да се срещнат с авторката и с куратора Христина Бобокова.

Проектът предвижда монументалната бронзова скулптура Прегръдката да бъде премествана из различни места в страната, които да послужат като естествен фон, с който тя да се „слее“. Това е и целта на художничката – скулптурата да се обедини с природата, която ще я заобикаля. Вдъхновението за създаването ѝ идва от темата за пиетата – безусловната майчина любов, която е над живота и смъртта. Тази обич е също толкова естествена, колкото самата природа, затова Ода Жон не смята, че творбата ѝ трябва да бъде затворена между стените на музеи. Скулптурата ще се измества „тихо“ от едно на друго място в страната, а нейният път и актуално местоположение могат да бъдат проследени на специално създадения сайт, който можете да намерите тук. Гостите на село Варвара ще могат да я съзерцават, кацнала на скалите в течение на три седмици, след което тя ще отпътува към следващата си дестинация.

Ода Жон е артистичен псевдоним на родената в София Михаела Имендорф. Завършила е художествената академия в Дюселдорф, живее в Париж през последното десетилетие и има над 40 изложби из цяла Европа. Творбите ѝ са част от експозициите на някои международни музеи, а също така представляват интерес за частни колекционери и меценати. Носител е на френската награда за живопис „Пиер Карден“, а през 2016 г. немската режисьорка Камила Пфефер заснема документалния филм за нея „Коя е Ода Жон?“

Тази година за първи път българската публика ще може да види и ретроспективната изложба „Сърцевина“ на младата художничка, а представянето на пътуващата скулптура Прегръдката край Варвара ще бъде прелюдия към нея. Експозицията ще бъде представена на 22 ноември в Национална художествена галерия в София.

Местността „Поста“

Оставете коментар

avatar