детски фестивал Слънчеви лъчи в Царево

13-годишният виртуозен цигулар Кай Орлинов ще вземе участие във второто издание на детски фестивал Слънчеви лъчи в Царево. Фестивалът е предвиден за най-малките посетители на града и ще се проведе на централния площад в неделя.

Хлапетата ще могат да развихрят въображението си и да покажат сръчността си със започващите в 17:00 ч. ателиета по приложни изкуства, където ще могат сами да изработят различни художествени произведения под ръководството на вещи учители.

В 19:00 ч. музикално-танцовите изпълнения на фестивала ще започнат с духовия оркестър и мажоретен състав при СУ „Емилиан Станев“, гр. Велико Търново. В 20:00 ч. те ще продължат с концерта на Младежка филхармония „София“ към Национално музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент Георги Патриков и солист на цигулка Кай Орлинов – виртуозен 13-годишен цигулар.

Кай Орлинов е едва на 13 години, а вече може да се похвали с участия по световните сцени и въпреки невръстната си възраст е един от най-добрите цигулари на България. Започва да свири на цигулка на 7 години и скоро след това е приет в национално музикално училище „Любомир Пипков“. Носител е на първа награда от Международния конкурс за млади цигулари в Ниш, Сърбия, Международния конкурс „Недялко Симеонов“ в Хасково, на Международен конкурс „E-Muse“ в Гърция, както и на конкурса „Орфеева дарба“ в София.

Детски фестивал Слънчеви лъчи в Царево се организира от община Царево и сдружение „Духовно огледало“ – неправителствена организация , основана през 1998 г., чиято основна цел е да представя из страната и света творческата дейност на надарените български деца. Фестивалът се осъществява с подкрепата на програма „Еразъм“ по проект „Изкуството като инструмент за културна интеграция и диалог“. Детски фестивал Слънчеви лъчи в Царево е част от Националния календар на инициативата Европейска година на културното наследство 2018.

Оставете коментар

avatar