През изминалата неделя, 2 септември, беше извършено тържествено освещаване на храм „Св. Георги” в село Кондолово.

Църквата е построена през 2010 г., но освещаването ѝ става едва сега. Село Кондолово има 17 постоянни жители, но за светия обред селото бе посетено от множество гости – жители на близките населени места и туристи. На мястото на сегашния храм се е издигал друг, датиращ още от 1875 г. През 70-те обаче той бива разрушен, тъй като е бил в лошо състояние и потенциално опасен, а до последния ден е бил посещаван от богомолците. Затова администрацията взема решение за неговото събаряне. Бил е двуетажен, с голям сайвант и изключително красив. Множеството икони, които са му принадлежали, обаче биват разграбени.

За построяването на новата църква силите си обединяват Инициативен комитет и общинската администрация. Спомосъществуватели даряват над 20.000 лв. за каузата, а някои помагат и с труд по време на строежа. Новата църква е по-скромна от предишната, но за местните жители най-важното е, че имат молитвен дом.

Литургията и водосвета бяха отслужени от епископ Йеротей, йеродякон Сергий, отец Василий и отец Стоян Кралев, настоятел на храм „Св. Богородица” в квартал Василико. Местната администрация бе представена от кмета на град Царево Георги Лапчев и кметския наместник на село Кондолово Киро Киров.

Оставете коментар

avatar