Идеята за четирилентов път Бургас-Царево е съвсем възможно да се превърне в реалност – специалисти вече оглеждат възможните маршрути, за да се избере най-доброто трасе, съобразено с териториите на всички общини, през които ще преминава. Това обяви пред бТВ кметът на Бургас Димитър Николов.

Николов вижда в новия четирилентов път Бургас-Царево средство за облекчаване на сегашния интензивен трафик, водещ до пречки за туристите и хотелиерите и до пътнотранспортни произшествия. Очаква се проектът да скъси времето за достигане до най-южните райони на Черноморието, които засега остават по-назад в списъка на атрактивните курорти поради дългото пътуване.

Новият четирилентов път Бургас-Царево е част от концепцията за по-добра свързаност чрез построяването на четирилентови пътища в региона, около която са се обединили всички кметове на общините от бургаска област. Вече са започнали обследвания от страна на конструктори и проектанти към Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“. Трудностите в изграждането на новия път идват оттам, че част от трасето попада в територията защитени зони от Природен парк „Странджа“ и зони с висока екологична чувствителност. Алтернативното трасе е по-заобиколно, но от законова гледна точка изграждането му ще бъде по-лесно.

През май месец кметът на Царево Георги Лапчев също обяви предвижданото полагане на четирилентов път Бургас-Царево. Според него тази придобивка ще подпомогне икономиката и инвестициите в общината, затова местната власт силно се е ангажирала с административната част на проекта – отчуждаване на територии, парцеларни планове, оценка за въздействие върху околната среда и др. Неговото виждане е до началото на следващия програмен период – 2020 г., пътят да бъде готов.

Изграждането на четирилентов път Бургас-Царево ще бъде добро дошло за туристите, които са фенове на крайбрежните градчета. За хората от община Царево, които живеят далеч от бреговата ивица обаче, остава наболял въпросът за пътя Царево-Малко Търново, който не е ремонтиран от над 40 години. От Агенция „Пътна инфраструктура“ по-рано тази година обещаха за пореден път, че ще бъдат отделени средства за обновяването и на това трасе. Ако документацията е готова в срок, спешните ремонтни дейности трябва да започнат още в края на 2018 г., а през 2019 г. да се направи пълна рехабилитация на пътя. Дали изграждането на високоскоростното трасе ще изпревари ремонта на занемарения път към Турция, предстои да разберем.

Ако този текст ви е бил интересен, следете всични новини от Царево и региона тук.

Оставете коментар

avatar