Община Царево – част от новия туристически регион

Учредяването на новия туристически регион „Южно Черноморие“ най-накрая достигна благополучния си край. То стана факт на 15 март на втора среща на Учредителното събрание, на която присъстваха кметовете на всички 12 общини участници в структурата или техни заместници.

Новият туристически регион „Южно Черноморие“ бе обособен спрямо обновената концепция за туристическо райониране на България, заложена в Закона за туризма още през 2013 г. В това отношение черноморските кметове могат да бъдат похвалени за инициативността си, тъй като освен район „Южно Черноморие“ засега съществуват само още два други – „Северно Черноморие” и „Родопи”. Най-голям ентусиаст за осъществяването на идеята е Живко Табаков, който е общински съветник в Бургас и ще представлява най-голямата в региона община в новата структура.

След като на предната среща не се стигна до развитие поради отсъствието на кметовете на общините Созопол – Панайот Рейзи, Приморско – Димитър Германов и Царево – Георги Лапчев, този път те присъстваха лично, както и техните колеги от общините Малко Търново, Средец и Айтос – Илиян Янчев, Иван Жабов и Васил Едрев. Останалите шест общини, участващи в съюза, изпратиха свои представители по туризма да вземат участие.

На 15 март Учредителното събрание взе най-важните решения за започване функционирането на съюза. То избра Управителен съвет, който ще се състои от седем члена – Живко Табаков, Иван Алексиев (Поморие), Николай Димитров (Несебър), Панайот Рейзи (Созопол), Илиян Янчев (Малко Търново) и Георги Лапчев. Кметът на Приморско Димитър Германов пък ще заема длъжността председател на Управителния съвет на туристически регион „Южно Черноморие“, а седалището ще е в сградата на общината в Бургас. Членският внос е справедливо гласуван -2000 лв. за общините с излаз на море, по 1000 лв. – за тези във вътрешността, 500 лв. – за община Малко Търново и за неправителствени организации.

Структурата все още търси кандидати за длъжността изпълнителен директор. Те трябва да бъдат специалисти с опит в сферата на туризма, като желателно е част от професионалния им стаж да е събран в чужбина, за да могат да почерпят идеи от международния туризъм и големите туристически борси зад граница.

Кметовете, сътрудници в новия туристически регион „Южно Черноморие“, се поздравиха за основаването му и си пожелаха ползотворна обща дейност в рамките на организацията.

Оставете коментар

avatar