Фолклорни групи от Царево и Бродилово с медали от бургаски фестивал

Детска фолклорна формация „Нестинарче” – гр. Царево и мъжка битова група „Георги Павлов“ при читалище „Екзарх Антим I“ – с. Бродилово получиха специални отличия от провелия се на 1 април в експоцентър „Флора“ – Бургас културен фестивал за деца “Великденската магия на българското яйце”.

Това бе четвъртото издание на фестивала, посветен на един от най-светлите християнски празници. За първи път обаче той се провежда в Бургас. Целта му е да приобщи децата към традицията и да насърчи креативността им. Посетителите традиционно мерят сили не само в откриването на най-здравия борец сред яйцата, а и в конкурси за най-добре декорирано яйце, най-красив козунак и най-хубава великденска картичка.

По-специалното в тазгодишното издание е, че в него е заложена хуманитарна кауза – цели стимулиране дейността на детската група в сдружение „Онкоболни и приятели“ – гр. Бургас. Състезаващите се празнични яйца и други елементи, традиционно присъстващи на великденската трапеза, бяха журирани от странджанската народна певица Златка Ставрева, Цонка Тодорова – председател на сдружение „Онкоболни и приятели“, и арт-терапевта Веселка Йорданова. Всички украсени от децата предмети накрая бяха част от благотворителния базар към събитието.

И двете фолклорни групи, които представиха община Царево, забавляваха всички участници в конкурса и получиха заслужени награди. Детската фолклорна формация „Нестинарче” с ръководител Златка Ставрева грабна сърцата на публиката, а мъжката битова група „Георги Павлов“ с ръководител народния певец Костадин Михайлов получи златен медал. За бродиловци отличието бе с по-специално значение, тъй като групата съществува едва от шест месеца, но с такова начало на творческия им път със сигурност можем да очакваме още отличия от тях.

Оставете коментар

avatar