Последното издание на туристическа карта на Странджа ще бъде представено на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“, което ще се проведе във Велико Търново от 19 до 21.04.2018 г. Картата, съставена от КартГео – Троян и Геопан – Бургас, е номинирана в категорията „Най-интересни туристически издания“.

Картатата ще се съревновава с единадесет други подобни продукта, а решението кой от тях ще грабне наградата ще бъде взето от комисия от специалисти. Освен с номинацията си, туристическата карта на Странджа може да се похвали и като първото сертифицирано картографско издание за 2017 г., със сертификат за качество от Българска картографска асоциация. Тя илюстрира 6075 кв. км от източно-тракийската планина, от които 4445 кв. км – от територията на Република България и 1630 кв. км – от територията на Република Турция. Картата е проектирана в пълните физико-географски граници на Странджа планина. Според резюмето към нея са представени осем общини от Бургаска и две от Ямболска област заедно с актуалната пътна и туристическа инфраструктура, забележителностите и защитените територии.

Целта на издателите е чрез картата да популяризират Странджа планина с нейните богати традиции, история и култура, а изданието идва като логичен отговор на засиления напоследък интерес към нея. В тон с развитието на туризма в региона, Геопан – Бургас и КартГео – Троян ще предложат на пазара допълнителен тираж от картата през 2018 г., който ще изпълнява ролята и на справочно издание с подробна информация за забележителностите и маршрутите на приморската ни планина.

Според издателите това е най-успешната карта на Странджа в съвременната българска картография и те ще се стремят да осигуряват достатъчното ѝ присъствие на пазара, за да е налична за всички желаещи и да подпомогне лесния достъп до планината и нейното популяризиране. Тя може също така да послужи като основа на трансгранични проекти между България и Турция, в подкрепа на плановете на правителството и местната власт за по-нататъшно сътрудничество.

Оставете коментар

avatar