Боян Биолчев представя новата си книга
реклама в царево.инфореклама в царево.инфо
реклама в царево.инфореклама в царево.инфо
реклама в царево.инфореклама в царево.инфо

Едно паническо бягство по време на Първата балканска война. Шейсет хиляди са жертвите, останали завинаги по южните склонове на Странджа. Триста хиляди бежанци достигат до българската граница, а едно семейство намира нов дом в старото Василико. Така можем да обобщим сюжета на „Преселението“ – дългоочакваната нова книга на проф. Боян Биолчев, чиято предпремиера ще бъде днес в Царево. Събитието ще се проведе от 18:00 часа в салона на читалище „Георги Кондолов“, а до 16 декември книгата ще бъде представена и на Софийски международен панаир на книгата в НДК.

Проф. Боян Биолчев споделя, че вдъхновение за книгата си получава от срещи с оцелели от преселенията през Балканските войни бежанци, които среща при първите си посещения на Царево, тогава Мичурин. Въпреки че по-голямата част от тях били на преклонна възраст по време на срещите си с автора и въпреки че били невръстни деца по време на събитията от началото на века, те притежавали съхранена емоционална памет. Разказите им били записани на аудиокасети и отлежали в съзнанието на писателя близо 30 години, преди да бъдат пресъздадени в книга.

Проф. Боян Биолчев е роден през 1942 г. в София, но от дълги години прекарва летата си в село Резово, община Царево. Автор е на над 200 научни публикации, 20 белетристични книги, сценарист е на шест игрални и два документални филма, а произведенията му са превеждани и в Европа. Сред най-известните му творби са романите „Амазонката на Варое“ и „Сатурнов кръг“, както и сборниците с разкази „Летен сняг“, „Белег“, „Държавата Урария“ и други. В периода 1999-2007 г. е ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През юли 2018 г. Биолчев получи Вазова награда – едно от най-високите отличия за български писатели, поети и публицисти.

Оставете коментар

avatar