Боян Биолчев представя новата си книга

Едно паническо бягство по време на Първата балканска война. Шейсет хиляди са жертвите, останали завинаги по южните склонове на Странджа. Триста хиляди бежанци достигат до българската граница, а едно семейство намира нов дом в старото Василико. Така можем да обобщим сюжета на „Преселението“ – дългоочакваната нова книга на проф. Боян Биолчев, чиято предпремиера ще бъде днес в Царево. Събитието ще се проведе от 18:00 часа в салона на читалище „Георги Кондолов“, а до 16 декември книгата ще бъде представена и на Софийски международен панаир на книгата в НДК.

Проф. Боян Биолчев споделя, че вдъхновение за книгата си получава от срещи с оцелели от преселенията през Балканските войни бежанци, които среща при първите си посещения на Царево, тогава Мичурин. Въпреки че по-голямата част от тях били на преклонна възраст по време на срещите си с автора и въпреки че били невръстни деца по време на събитията от началото на века, те притежавали съхранена емоционална памет. Разказите им били записани на аудиокасети и отлежали в съзнанието на писателя близо 30 години, преди да бъдат пресъздадени в книга.

Проф. Боян Биолчев е роден през 1942 г. в София, но от дълги години прекарва летата си в село Резово, община Царево. Автор е на над 200 научни публикации, 20 белетристични книги, сценарист е на шест игрални и два документални филма, а произведенията му са превеждани и в Европа. Сред най-известните му творби са романите „Амазонката на Варое“ и „Сатурнов кръг“, както и сборниците с разкази „Летен сняг“, „Белег“, „Държавата Урария“ и други. В периода 1999-2007 г. е ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През юли 2018 г. Биолчев получи Вазова награда – едно от най-високите отличия за български писатели, поети и публицисти.

Оставете коментар

avatar