Изпращат горски да пазят границата с Турция за шап

За да се предотврати повторната поява на болестта шап на територията на страната ни ще бъде засилен ветеринарният контрол и физическата охрана по границата ни с Турция. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Царево.

Найденов допълни, че във физическата охрана по границата ни с Турция ще се включат и горските стражи. Освен това регулярно ще бъдат увеличени и пробите от взетите животни.

Правителството взе решение да не се изгражда защитна мрежа между България и Турция за ограничаване на разпространението на болестта шап като причините са, както финансови така и екологични, коментира министърът.

Първоначално одобрените средства от Министерски съвет за съоръжението бяха около 7 млн. лева, но след като тримата областни управители, на чиято територия трябваше да е оградата, направиха своите разчети се оказа, че необходимата сума достига 28 млн. лева, припомни той.

Освен това проучване на Министерство на околната среда и водите показа, че трасето преминава през 9 защитени зони за опазване на местообитания и птици и е необходимо допълнителна оценка за съответствие по Закона за биологичното разнообразие, каза още министър Найденов.

Според МОСВ съоръжението би могло да засегне защитени видове и зони. Друга причина, е че заграждението би минавало през частни терени за чието отчуждаване е нужно много време.

Оставете коментар

avatar