Проверяват спешните екипи по морето

Проверка на спешните екипи по морето тече в момента, съобщават от Gramofona.com. Тя е предизвикана след вчерашния инцидент на плаж „Нестинарка“, при който възрастен мъж почина. Пристигналата на място линейка само констатирала смъртта на летовника, а близките му са категорични, че са чакали Спешната помощ над 40 минути.

Причината за закъснението е, че в този момент не е имало свободен екип, който да се отзове на сигнала. Лекарите били на къмпинг „Оазис“, където имало друг инцидент, завършил фатално.

Днес ситуацията е спокойна. През лятото за съжаление винаги има форсмажорни обстоятелства. Понякога се струпват инциденти с удавници, тежки катастрофи, коментира зам. шефът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Димитър Желязков.

Основният проблем според него е липсата на достатъчно кадри за спешните екипи по морето. Тези на Центъра в момента не са окомплектовани напълно, защото липсват желаещи да работят в Спешната помощ.

Кратка справка показва, че в морските общини само Бургас и Несебър разполагат с повече от един екип. В Бургас, който е и областен център има два реанимационни екипа с лекари и медицински сестри и 4 долекарски екипа с фелдшери. В Несебър разполагат с един лекарски и един долекарски екип.

В Царево, Созопол, Приморско и Поморие работи по един екип. Освен за туристите обаче, спешните медици покриват и съставните селища и селата от съответната община. Бургаска област има население от около 400 хиляди души. През летния сезон те нарастват до над 1,5 млн. Логично повечето от тях са концентрирани именно в морските общини.

Оставете коментар

avatar