Започна изграждането на туристически център в село Българи
снимка: zonaburgas.bg

Започна изграждането на информационен туристически център в село Българи по проект, спечелен от Община Царево. Проектът „Пътят на нестинарството“ е по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, Мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности“. Стойност на проекта е 317 138 хил. лв. и се финансира на 100% от Държавен фонд Земеделие.

Целта на проекта е да бъдат създадени условия за развитие на интегриран селски туризъм в Община Царево, чрез подобряване и развитие на туристическата инфраструктура в село Българи. Това включва преустройство и реконструкция на бившата кухня и столова за работниците в с. Българи в посетителски – информационен център „Пътя на нестинарството“, който да представя информация и експонира местното културно наследство с акцент върху нестинарството.

Преустройството и реконструкцията на сградата включва ремонт на покрив, подмяна на дограми, врати, прозорци и настилки, мазилки, боядисване и всичко необходимо за обновяване на обекта; изграждане на електрическа и ВиК инфраструктурни мрежи в сградата; изграждане вътрешна и външна изолация и монтиране на система за отопление, вентилация и климатизация; подмяна на външна настилки и ландшафтни дейности на района.

Ремонтът на сградата е предвиден съобразно изискванията за достъпна среда и позволява безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни граждани и родители с колички за малки деца. Ще бъдат изградени и монтирани специализирани рампи, платформи, санитарни възли и специални места за инвалиди за осигуряване на достъпна среда и равни възможности за достъп.

В информационния център ще бъде обособена изложбена зала, в която да се представят експонати и интересни материали от възникването и развитието на нестинарството през вековете. Ще има и зала за беседи, лекции и прожектиране на клипове и документални филми за нестинарството. Те ще могат да се гледат на проектор и 47 инчов LCD телевизор.

Към проекта е предвидено и разработване на туристическа маркетингова стратегия на местно ниво и информационни материали (брошури/флаери/запалки и др. сувенири на английски, руски и български език), както и заснемане на рекламен клип за нестинарството.

С изграждането на туристическият информационен център с. Българи ще разполага с необходимата туристическа инфраструктура, която да спомогне за развитието на селището, като туристическа дестинация за интегриран селски туризъм, основан на културното богатство.

Оставете коментар

avatar