Плаж Листи, Синеморец, общ. царево

Всички 13 общини от област Бургас са изявили желание да се включат в бъдещата Организацията за управление на туристическия район. Бургас, като областен център, ще бъде двигател на организацията, която към момента носи наименованието „Южно Черноморие“. По този начин областта ще има възможност да развива общ туристически продукт, който да бъде предлаган по време на участието на общините на различни туристически борси както у нас, така и зад граница.Това поясни инициаторът в Бургас съветникът на министъра на туризма Живко Табаков:

Когато излезем на определена туристическа борса, ние ще излезем и ще кажем – В нашия туристически район можете да посетите Стария Несебър, който е световно материално наследство, да отидете на здравен и рекреативен туризъм в Поморие, можете да дойдете на културно-исторически туризъм и да посетите остров Св. Анастасия, можете да отидете на поклоннически туризъм в Созопол,можете да отидете на културно-исторически туризъм в Приморско или можете да отидете на екотуризъм в Царево.Можете да посетите нашите селски маршрути в Малко Търново, можете да пробвате нашите вина в Сунгурларе и Карнобат.

Така ще се избегне възможността общини да се дублират на туристически борси или пък въобще да не участват на тях. Отделно тази организация ще може да кандидатства за финансиране по европрограми или от държавата. Самите общини пък ще могат да си помагат една на друга дори и със средства за проекти.

Табаков обясни, че в страната ще бъдат обособени девет туристически район, а във всеки един трябва да участват поне четири общини.

Оставете коментар

avatar