Начало Снимка на фокус Снимка на фокус, август 2018, Откриване на експозиция на НХА в Ахтопол

Снимка на фокус, август 2018, Откриване на експозиция на НХА в Ахтопол

179
0
Експозиция на НХА в Ахтопол

Десетки преподаватели и студенти, представители на Национална художествена академия, България, Централна академия за изящни изкуства, Китай и гости от Залцбург, Австрия, присъстваха на откриването на експозиция на НХА в Ахтопол. Събитието се състоя в Гръцкото училище в морския град и представи създадените творби от Лятната академия и симпозиум на Художествената академия.

„Ако е вярно твърдението, че една творба е психологически двойник на своя създател, то ние наистина сме постигнали една прекрасна скулптурна галерия, която носи отпечатъка на толкова различни и в същото време толкова значими български и чужди автори“, коментира доц. д-р Бойка Доневска, зам.-ректор на НХА. По думите ѝ тази експозиция на НХА в Ахтопол показва различни творчески проблеми, тъй като импровизацията на място отваря широко поле за експеримент. Според нея включването на артисти с различен почерк и различни техники създава естествена биологична среда за творчество в морския град.

„Тази юбилейна десета годишнина е една малка част от дългия път на сътрудничество, който трябва да се измине от община Царево, кметство Ахтопол и НХА. Творбите стават все по-добри, все по-интересни и ние се радваме, че те допринасят за красивия облик и уникалната атмосфера на Ахтопол“, сподели Станислав Димитров, кмет на град Ахтопол. Той поздрави участниците и обеща по-широко и по-амбициозно сътрудничество в бъдеще.

Оставете коментар

avatar