Компанията на Кели Слейтър успя да създаде перфектните изкуствени вълни

174
0

Перфектните изкуствени вълни от много време са неосъществимата мечта в сърфинга и индустрията, която се захранва от него. Сърф паркове съществуват от десетилетия, но нито един от тях не може да пресъздаде идеалните условия за каране. Перфектната изкуствена вълна би позволила най-после сърфирането да стане олимпийски спорт, като елиминира две от големите пречки това да се случи – липсата на еднакви по качество вълни и невъзможността състезанието да се провежда навсякъде по света.

Досега технологиите не позволяваха създаването на такива форми – изкуствените вълни не бяха толкова истински, не образуваха тунели и не позволяваха развитие в уменията на сърфистите. Карането им беше по-скоро забавление за аматьори, отколкото спорт за професионалисти. Освен това създаването и поддръжката им бяха изключително скъпи и инвестицията в такива съоръжения беше по-скоро неразумна.

Преди няколко дни обаче 11-кратният световен шампион по сърф Кели Слейтър, един от най-влиятелните спортисти на своето време, съобщи в социалните мрежи, че той и неговата компания са направили исторически пробив в проектирането и изграждането на съоръжение за изкуствени вълни. Според него новата вълна е най-добрата, създавана някога от човек.

Изключително съм развълнуван да ви покажа с какво тайно се занимавах през последните няколко седмици. От почти десет години аз и моят екип усърдно работихме по създаването на най-добрата изкуствена вълна в света. Това е нещо, за което мечтая от дете. С помощта на точните науки и новите технологии ние успяхме да проектираме и построим нещо, което някои считаха за невъзможно, а много други смятаха, че ние никога няма да успеем да постигнем. Горд съм с това, че посветеното време и енергия по този проект дадоха резултат и сега можем да се похвалим с първия готов и работещ прототип на съоръжението, казва Кели Слейтър.

По думите му в бъдеще ще се разкриват още подробности около проекта. За най-нетърпеливите той публикува видео, в което показва своя първи опит на вълната. То е заснето преди около две седмици.

Все още съм малко неуверен, опитвам се да осъзная какъв потенциал има тази вълна и определено усещам как тя ще промени представите за изкуствените вълни. Нямам търпение да видя как други хора сърфират по нея и какви възможности предоставя, допълва той.

Оставете коментар

avatar