Фотосите, които ще видите по-долу, са дело на американския фотограф Майкъл Дирленд (Michael Dyrland) и са неговият начин да накара хората по света да се замислят за бъдещето на природата и за начина ни на оцеляване в едно не толкова далечно бъдеще.

Поводът да заснеме въпросната фотосесия е негово пътуване до Лос Анджелис през 2014 година. Тогава отишъл на гости на свой приятел, който живеел там, и бил много развълнуван от факта, че най-после щял да има възможност да кара сърф. Една вечер обаче започнал да вали силен дъжд. Майкъл не му обърнал внимание, тъй като в родния му град Белингам често валяло. На сутринта попитал приятеля си дали днес ще ходят да карат сърф, но бил изумен от отговора му:

„Ти луд ли си? Никой не влиза във водата след като е валяло. Можеш да хванеш какви ли не болести във нея“.

Майкъл бил шокиран. Тъй като в Лос Анджелис валяло много рядко, по време на силен дъжд цялата канализация преливала и отпадъци и (буквално) хорски изпражнения се стичали надолу по улиците към пясъка и Тихия океан. По време на дъжд с нормална продължителност и обем за района, около 37 854 118 000 литра вода се вливат в океана.

След завръщането си от Лос Анджелис, Майкъл продължил да мисли за този случай. Цялата тази история му се сторила ненормална и решил да разкаже на хората за нея, но по креативен и визуален начин. Така го осенила и идеята за HAZMAT Surfing или карането на сърф с костюми за опасни материали. „Мисля, че ако продължаваме да замърсяваме планетата, по начина по който го правим сега, след 25 години наистина ще се налага да ходим на плаж с подобни костюми, за да се предпазим от заразите във водата“, казва той.

* HAZMAT е английското съкращение за опасни материали и изделия – hazardous materials.

Оставете коментар

avatar