Приключи поредният археологически сезон в община Царево, спонсориран от местния бюжет, Министерство на културата и международната фондация „Хоризонти”. Проучванията на два владетелски дома край с. Бродилово и с. Синеморец, водени от Даниел Агре от НАИМ-БАН и Деян Дичев, даде много добри резултати и хвърли нова светлина върху историята на Древна Тракия от периода ІІ-І век пр.Хр.

Археолози проучиха домове от Астейското царство край Бродилово и Синеморец
Обектът край село Бродилово

Двата дома са разположени непосредствено до река Велека и са естествено укрепени. В тях са живеели местни парадинасти, владетели на тази част на Странджа. Оградени са с масивни каменни стени, като на обекта край с. Бродилово стената е дебела 2,40 м. И край двата дома са изградени кули.
При разкопките са открити множество луксозни керамични съдове (амфори, мегарски чаши), пренесени от Гърция, както и керамика местно производство. При дома в Бродилово е открито голямо количество желязна шлака и железни заготовки.

Най-интересно е откритието на две монетни съкровища край обекта в Бродилово. В състава на едното от тях има сребърни тетрадрахми на Маронея, Одесос, Тасос, бронзови монети на Мостис, Садала ІІ Астейски и синът му Котис ІІ Астейски, сребърни гривни и обеци. Другото съкровище се състои от сребърни тетрадрахми на градовете Одесос, Месембрия, Атина, Маронея и на тракийския владетел Мостис.

Археолози проучиха домове от Астейското царство край Бродилово и Синеморец
Обектът край село Синеморец

При дома в с. Синеморец има изградена и еднокорабна църква, както и бронзови късноелинистически монети. Открита е още добре запазена керамична пещ, до която има култов олтар-есхара. Върху него са извършвани ритуали, свързани с молбите към хтоничните божества (Такива са тези, които обитават подземния свят или се свързват с пророчества и оракули. Управляват плодородието, богатството, секса, раждането, смъртта. Те са близки до хората и с тях лесно се влиза в контакт). Аналогична есхата има и край обекта в с. Бродилово, което доказва еднаквите култове на обитателите на домовете.

Древните постройки са от времето на военните конфликти между Рим и Понтийското царство разиграли се на Балканите. В Странджа се оформя едно от най-мощните и значими тракийски царства – Астейското царство, просъществувало до І в.сл.Хр., което е все още слабо проучено. Откритите съкровища показват, че Странджанският район е играел важна роля в политически и икономически аспект. Домовете най-вероятно са разрушени от военен конфликт.

Оставете коментар

avatar