Сърф етикетът

Ако караш сърф отдавна, всичко това ти е до болка познато. Изнервял си се неведнъж, пускал си по някоя попържня, но добре помниш времето, когато и ти си отнасял такава.

Сърф етикетът е нещото, с което всеки сърфист трябва да се съобразява, за да може да се чувства щастлив и в безопасност, когато е във водата. И естествено, всеки който нарушава неписаните правила бива изгледан строго, смъмрян, не в редки случаи изпсуван, а понякога дори леко поступван.

Знам какво си мислите в момента, но отговорът е “НЕ”. Няма да си изядете боя само защото сте се озовали на пътя на някой с повече опит от вас, но ако постоянно крадете вълни, пречкате се и в държанието ви липсва и капка уважение, то тогава има от какво да се притеснявате. С няколко думи – не се шашкайте, това не трябва да ви отказва и още повече – уважението е изключително важен фактор във всичко, което правим по време на нашия житейски път.

И така. Сърфът става все популярен, което естествено води до повече хора във водата. Морето и съответно океанът не са задния ни двор и ако всеки един от нас не се замисля, то те биха могли да станат дори смъртоносни. Има няколко неща, които всеки трябва да запомни.

Правило номер 1 – Предимство.
Сърфистът, който е най-близо до върха на вълната има предимство. Например ако вълната се намира в дясно от теб, а някой вляво се опита да я достигне, имаш пълното право да му се развикаш. Никога не заставай на линията, която някой с предимство вече е поел.

Ако двама сърфисти едновременно достигнат до върха на вълната от двете и страни и двамата имат право да тръгнат, респективно в двете противоположни посоки.

Като цяло не е прието да тръгнеш зад вълната, освен ако отпред не е абсолютно чисто.

Ако двама сърфисти се озоват един срещу друг на вълна, която се разбива в себе си, и двамата сърфисти имат предимство, но за да се предпазят от сблъсък е добре да се измъкнат бързо от линията.

Правило номер 2 – Не изкачай на линията на друг.
Това чисто и просто означава, че когато някой с предимство е поел линията си, нямаш право да тръгваш и ти, озовавайки се пред него. Това проваля линията му и е крайно дразнещо, да не говорим, че е и опасно. Запомни – може да е най-добрата вълна на света, но ако изкочиш пред някой, който вече е тръгнал, ще се почувстваш ужасно, човекът на който си отнел предимството ще е супер ядосан, а “перфектната” вълна ще е прецакана завинаги.

Правило номер 3 – Гребането.
Винаги избирай да гребеш обратно към пика на вълните на място, което НЕ Е линията, по която хората сърфират. Това важи и за гребането при излизане. Никога не заставай на линията на някой, осен ако не е много, ама много далече зад теб, така че да не може а те достигне. Можеш да гребеш зад хората, които вече са се изправили и сърфират.
Може да ти се случи да се озовеш на кофти място, където няма да можеш да гребеш зад сърфист. Твоя отговорност е бързо да се махнеш от мястото, където евентуално би могъл да препречиш линията на някой, за да да се получи сблъсък.

Правило номер 4 – Не си зарязвай борда.
Важно правило особено, когато си на място, където има повече хора. Винаги гледай да си в контакт с дъската си и да я контролираш. Ако го оставиш да се лашка наляво-надясно, шансът да шибне някой по главата е голям, а последиците няма да са леки, тъй като както знаем сърф-бордовете са тежки и твърди. Ако спазваш това, то вече си една идея по-добър сърфист.

Правило номер 5 – Не се пререждай.
Имай търпение и недей да се промъкваш като змия между останалите сърфисти, за да си спечелиш предимство. Това е косвено опасно, тъй като ставаш изключително дразнещ за останалите около теб и може да си го отнесеш малко по-късно.

сърф

Правило номер 6 (особено важно за начинаещите!) – Избягвай линии, в които е вече препълнено с по-напреднали от теб сърфисти.
Мисля, че е посланието е доста ясно, но все пак – докато се учиш, избирай да гребеш към места с по-малко хора на тях. Как ще разбереш, когато си на грешното място? Ами освен, че ще има повече хора наоколо, ще има и повече строги погледи насочени към теб.

Правило номер 7 – Не ставай алчен.
Това, че можеш да хванеш всяка вълна, не значи, че е задължително да го правиш. Както се казва – сподели с приятел, когато даваш – ти се връща. Това се отнася и за каякарите и бодибордистите.

Правило номер 8 – Уважавай плажът.
Пази плажът чист. Толкова е просто. Когато си тръгваш, си прибирай отпадъците и дори никак няма да е зле, ако видиш нечии зарязани, да прибереш и тях. Това важи за всички.

Правило номер 9 – Карай кола отговорно.
Да, това засяга сърфинга. Недей да караш автомобила си бързо и неразумно около и до сърф спота. Имай уважение към местните, не заслужават да търпят глупостите ти.

Правило номер 10 – Ако сгафиш…
Не се шашкай, но запомни, че едно бързо извинение, никога не е излишно. Имай уважение към хората около теб, което не значи да им лазиш в краката (освен ако не си направил нещо непростимо разбира се, хаха). Не, честно – ако направиш нещо тъпо, ще е още по-тъпо да го подминеш без да се извиниш.

Това е. Не са трудни за запомняне, но са изключително важни и правят разликата между перфектния ден и ужасното прекарване.

Оставете коментар

avatar