Бай Ганьо така и не разбра, че туристите не посещават дадена дестинация заради хотелските комплекси. Изборът им се определя основно от природните дадености (било то условия за спа и балнео туризъм, планински гледки, богатство от растителни или животински видове, подходящи за плаване, рафтинг или риболов реки и т.н.), както и от културно-историческите забележителности в района. Българското Черноморие предлага уникална съвкупност от всички тези възможности, но въпреки това ресурсите му се експлоатират в полза на шепа частни инвеститори, решили да заградят с бетонните си дувари и последните девствени плажове. И тъй като през януари станахме свидетели на поредица от скандали, свързани със застрояването, решихме да ви покажем, че туризъм може да се развива и по друг начин.

Представяме ви три от най-посещаваните европейски страни, които поддържат крайбрежието си значително по-добре от България, лидери са по приходи от морски туризъм и икономиката им е силно зависима от него. Това са Португалия, Гърция и Хърватия.

Португалия

3 европейски страни, които пазят крайбрежието си и печелят от него
Една от големите атракции на Португалия е плажът Praia Do Norte - десетки километри девствена ивица.

Приходите от туризъм на Португалия за 2017 година (според WTTC – World Travel Tourism Council) се изчисляват на 17 млрд. евро – 17,3% от БВП на страната. Общата леглова база е 402 832 (повече от 66 000 са частни квартири), а в бранша намират работа 401 500 души (без съпътстващите индустрии).

Основните неща, които привличат посетители, са ниските цени на полетите, добрата кухня, културно-историческите забележителности и, разбира се, крайбрежието – цели 90% от туристите избират Португалия заради морски туризъм.

3 европейски страни, които пазят крайбрежието си и печелят от него
Друг от забележителните плажове на Португалия се намира до гр. Пениш, а зад него има дюни и само дюни.

От цялата си красива брегова ивица Португалия може да се похвали с 320 плажа, отличени с Blue Flag Award за чиста вода, а по крайбрежието рядко може да се срещне сграда, по-висока от 3 етажа. Интересен факт е, че над 1800 кв. км по брега (при обща дължина на бреговата ивица от 1794 км) се заемат от природни паркове и защитени местности, в които няма населени места и курорти.

Гърция

3 европейски страни, които пазят крайбрежието си и печелят от него
Приходите на Гърция от туризъм са 17 млрд. евро за 2017.

Не по-малко красива от представените европейски страни е Гърция, която все повече българи избират за лятната си почивка. Приходите ѝ от туризъм (отново според WTTC) се изчисляват на 17 млрд. евро или 19.7% от БВП, а секторът осигурява 459 000 работни места или 12.2% от всички работещи (без съпътстващите индустрии). Годишният брой на посетителите надвишава 30 милиона, а основните магнити за туристи са отново кухнята, културно-историческите забележителности и крайбрежието.

3 европейски страни, които пазят крайбрежието си и печелят от него
512 от плажовете на Гърция са наградени с Blue Flag за чиста вода.

Безспорно тези добри показатели се дължат на 13 676-те км брегова ивица (за която няма да смятаме площта на защитените територии), но е факт, че гръцките плажове чупят рекорди за чиста вода – 512 от тях са наградени с Blue Flag Award. Всеки, който посещава Гърция редовно, може да потвърди, че извън големите градове по-висока сграда от 2 етажа трудно може да се намери.

Хърватия

3 европейски страни, които пазят крайбрежието си и печелят от него
Хърватия отчита 11 млрд. евро приходи от туризъм, без да презастроява крайбрежието си.

Хърватия ще заеме третото почетно място от нашия списък от европейски страни със своите скромни 11 млрд. евро приходи от туризъм или над 20% от БВП. Данните са отново от WTTC, но се потвърждават от хърватското Министерство на туризма. 23% от работните места са именно в този сектор. Разбира се, основната атракция е Адриатическото крайбрежие, което в хърватската част е с обща дължина от 6278 км (континентална и островна брегова ивица), а 116 от плажове там са отличени с Blue Flag Award за чиста вода. Не разполагаме с информация за точния брой на легловата база, но по наши лични впечатления Хърватия е една от страните с най-добре поддържани къмпинги и набляга именно на тях за настаняване на гостите си. Общият им брой е над 300, като по-голямата част са обединени в т. нар. Croatian Camping Union.

3 европейски страни, които пазят крайбрежието си и печелят от него
Туризмът в Хърватия е 20% от БВП на страната.

Къде сме ние?

Не сме сигурни как можем да позиционираме България сред гореизброените страни – разполагаме с едва 378 км бряг, който все още може да бъде организиран по европейски модел. По икономически показатели очаквано сме далече от лидерите в ЕС по туризъм. Годишните приходи у нас се изчисляват на едва 4 млрд. евро или 4.6% от БВП – общо за летния и за зимния сезон (по данни на WTTC и НСИ). Това е 8.5 пъти по-малко от приходите на Португалия при леглова база, доближаваща се до нейната – 348 724 за България спрямо 402 832 за Португалия. По-доходен у нас е именно морският туризъм. Над 50% от приходите са от реализирани почивки по Черноморието, въпреки че страната ни се отличава с най-краткия летен сезон спрямо съседните държави – 40% от резервациите са през август. Общият брой на туристите за 2017 година пък е 8.4 милиона, от които над 60% са от ЕС, като техен основен притегател са ниските цени и евтините полети. Работните места в сектора се оценяват на едва 5,8% от всички наети в страната. Само 11 плажа са отличени с Blue Flag Award.

Вашето мнение?

Трябва ли според вас строителството да бъде абсолютно забранено в 100-метровата зона А на Черноморското крайбрежие?

Оставете коментар

avatar